Sigarayı bırakmada en etkili neden

Sigarayı bırakmada en etkili neden
418 öğrenciyle yapılan ankete göre öğrenciler arasında sigarayı bırakma konusunda en etkili olduğu değerlendirilen önlemlerin başında yüzde 43,3'le sigaraya yapılan zamlar geldi.
Tıp öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma sigaraya yapılan zamların, sigarayı bırakmada en etkin faktör olduğunu gösterdi.

395'i erkek 23'ü kız olmak üzere toplam 418 öğrenciyle yapılan çalışmanın sonuçlarına göre öğrenciler arasında sigarayı bırakma konusunda en etkili olduğu değerlendirilen önlemlerin başında yüzde 43,3'le sigaraya yapılan zamlar geldi.

RESİMLİ UYARI AZ ETKİLİ

Zamları yüzde 32,5 ile kapalı alanlarda uygulanan sigara içme yasağı ve yüzde 10,5 ile de uyarıcı resim ve yazılar takip etti. Araştırmada sigaraya karşı yürütülen kampanyaların sigaraya başlamama ve sigarayı bırakma konusunda etkili olduğu vurgulandı.

Sigara kullanıcıları paketlerdeki uyarıcı resim ve yazıların etkinliğinin ise düşük olduğunu söyledi.

ARKADAŞ KURBANI

Sigaraya başlama nedenlerinin araştırıldığı bir başka çalışmada da arkadaş etkisi öne çıktı. Buna göre bir kişinin sigara içme riski; arkadaşlarının sigara içmesiyle 10,1 kat, alkol kullanımıyla 7,8 kat, yaşla birlikte 1,7 kat artıyor. Aynı şekilde nargile içme riski ise, alkol ve sigara ortalama 7 kat fazla olduğu saptandı.

Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye’de

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kullanımı ile Mücadele Programı Türkiye Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ergüder dünya ülkeleri arasında yapılan bir araştırmaya göre erkeklerde sigaradan ölüm yüzde 38 gibi bir oranla en çok Türkiye'de. Ergüder şunları söyledi:

"Erkeklerde sigaraya bağlı ölümler bizden sonra en çok Kazakistan'da. Ardından Belçika ve Polonya geliyor. DSÖ verilerine göre Türkiye'de kadınlarda sigaraya bağlı ölümler ise yüzde 6 . Bu oran ABD'de yüzde 23, Kanada'da ise yüzde 20 olarak yer aldı." Dünya Tütün Atlası'nda sigara kullanımının kalp krizi ve inmenin en büyük nedeni olarak gösterildiğini ifade eden Ergüder, "Sigara erkeklerde akciğer kanserinden ölümlerin yüzde 80'ini, kadınlarda ise yüzde 50'sine neden oluyor" dedi.

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.