Sigaradan kurtuluyorlar

Sigaradan kurtuluyorlar

Sigara tiryakileri sigaradan kurtulmak için özel merkezlerinin yanı sıra resmi hastanelere akın etmeye başladı.

Sigaranın zararlarının bilincine varan tiryakiler, sigara alışkanlığından en kısa sürede kurtulmak için sigara bıraktırma merkezlerindeki doktorların önerilerini uygulamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Konya’da özel merkezlerin yanı sıra S.Ü. Meram Tıp Fakültesi, S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi, Numune Hastanesi, Güzide Koru Verem savaş Dispanseri’nin yanı sıra özel hastanelerdeki sigara bıraktırma merkezlerine başvuru sayısının her geçen gün arttığı öğrenildi.

İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre özel sigara bıraktırma merkezleri ile özel hastaneler hariç olmak üzere sadece S.Ü. Meram ve Selçuklu Tıp Fakültesi Hastaneleri, Numune Hastanesi ve Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri’ne 2008 yılı içerisinde toplam bin 575 kişi sigarayı bırakmak için müracaat etti. 2009 yılının ilk 4 ayında ise bu rakam 2 bin sınırına dayandı. 4 ay gibi kısa sürede ulaşılan rakamın güzel bir gelişme olduğunu ifade eden yetkililer özel hastaneler ile özel merkezlere yapılan müracaatlar ile bu rakamın en az iki üç kat daha artacağını söyledi.
Bir yandan kullanma yaşı ilköğretim düzeyine kadar inen sigara bağımlılığı aileler arasında tedirginliğe yol açarken diğer yandan da yaşı ilerledikçe sigaranın zararlarını daha çok hisseden tiryakilerin sigara bırakma merkezlerine akın etmesi sevindirici bir gelişme olarak yorumlandı. Tiryakiler gençleri sigara konusunda uyarırken, “Bir sefer kullanmadan bir şey olmaz düşüncesi ile başlayan alışkanlık ne yazık ki bir daha bırakılmıyor. Bunun için çocuklarımız ve gençlerimizi bu kötü alışkanlığa bulaştırmamak için ilk olarak kendimiz sigarayı bırakarak onlara örnek olmalıyız” dedi.
Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin resmi hastanelere müracaat etmeleri halinde sosyal güvenceden faydalanacaklarını da dile getiren yetkililer, “Bu imkanlardan yararlanmak isteyen tiryakiler resmi hastaneler ile Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri’ne müracaat edebilir. Bizim hedefimiz Konya’da sigara bırakma oranını en üst seviyeye çıkarmak. Bunun içinde her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki sigara tiryakileri bu konuda kararlı olsunlar” diyerek sigara tiryakilerinin resmi kurumlara müracaat etmelerini istedi.
Konya’da sigaradan kurtulmak için 2008 yılı içerisinde S.Ü. Meram Tıp Fakültesine 314, Numune Hastanesine 344, Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri’ne ise 917 kişi olmak üzere toplam bin 517 kişi müracaat etti. 2009 yılının ilk 5 ayında ise bu rakam 2 binin üzerine çıktı.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum