Sigara tüketiminde düşüş

Sigara tüketiminde düşüş

2008 yılında çıkarılan yasa ile sigara tüketiminde düşüşün yaşandığını aktaran Dr. Hasan Küçükkendirci, kanun sonrasında 2 milyon 200 bin kişinin de sigarayı bıraktığını söyledi

İl Sağlık Müdürlüğü ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ münasebetiyle ‘Tütün Ürünleri Kullanmanın Zararları ve Mücadele Yolları’ konulu panel düzenledi. Panele Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz ve İl Müftüsü Şükrü Özbuğday da katıldı. Başkanlığını Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin’in yaptığı paneli; Numune Hastanesi’nden Op. Dr. Bekir Tezcan, Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nden Uzm. Dr. Oğuz Doğan, Selçuklu Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Kamile Makaroğlu, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzm. Dr. Mehmet Fatih Andıç ve Konya Özel Selçuklu Hastanesi’nden Dr. Eyüp Çetin verdi.

Panel açılışında konuşan Tayyar Şaşmaz, “Sigara kullanımı maalesef ülkemizde çok yaygın. Bu yaygınlık 2008 yılında çıkarılan kanun ile biraz olsun azaltıldı. İnsanlar bu yasa ve sonrasındaki çalışmalarla sigaranın zararlarını biraz olsun dinliyorlar. İnsanlar kanunun getirdiği kapalı alanlarda sigara içilmemesi şartıyla, sigarasız ortamların ferahlığını gördü. Kapalı alanlarda sigara içilmemesi şartında Konya Türkiye’nin ilk 3 sırasında bulunuyor. Denetimlerimiz iyi durumda diyebiliriz. Bu denetimlerin daha iyi olması içinde çalışacağız. Biz özel yaşam alanlarında da sigara kullanımının yasak olmasını istiyoruz” dedi.

‘YASADAN SONRA 2 MİLYON 200 BİN KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI’

2008 Yılında yürürlüğe giren ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’u ile 2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığını aktaran İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Türkiye’de tütün kullanımı oldukça yaygın. Ortalama 5 erkekten iki ve 5 kadından birisi sigara içiyor. Türkiye’de sigara kullanımı 1983 ile 2000 yılında yüzde 80 oranında artış gözlenmiştir. Sigara kullanımı ülkemizde her geçen gün artış gösteriyordu. Bu anlamda 2008 yılında çıkarılan yasa ile tütün kullanımı kontrol altına alınarak azaltılmaya çalışılıyor. Ama hala ülkemizde sigara kullanımı çok fazla. İnsanların günlük sigara verdiği parayla her gün 500 kişilik hastane yapılabiliyor” diye konuştu.

Türkiye’de dumansız hava uygulamalarını koruma altına alna program ve politikaların etkinliğini izleme adına TÜİK verilerini de okuyan Dr. Hasan Küçükkendirci, “2008 yılında çıkarılan yasa ile kapalı alanlarda sigara dumanının pasif içicilik yüzde 60 azalmış. Yasak olmamasına rağmen evlerde sigara kullanımı yüzde 35 düşmüş. 2000 yılında kişi başı sigara tüketimi bin 646 adetken, bu sayı 2008 yılında bin 508, 2009 yılında bin 482 ve 2010 yılında ise bin 286’ya gerilemiş. Ayrıca 20 bin esnaf sigara satmama kararı almıştır. Veriler umut verici. Sigara kullanımını daha aza indirmek için her yolu denemeliyiz. Bu anlamda tüm toplum fertlerine görev düşmektedir” ifadelerini kullandı.

‘SİGARA ENDÜSTRİSİ SİGARA KULLANIMININ ARTMASINA TEŞVİK EDİYOR’

Dünyada çok büyük bir sigara endüstrisinin bulunduğunu belirten Sabri Pişkin ise, “Bu endüstri sigara kullanımının artması için özellikle çocuklara bu alışkanlığı teşvik ediyor. Sigara kullanımı geri ve gelişmekte olan ülkelerde çok yaygın. Avrupa’da sigara kullanımı ikinci sınıf insanların işi olarak görülürken bizim ülkemizde medyanın da olumsuz etkisiyle modernlik olarak görülüyor” dedi. Sigara kullanımının 2008 yılında çıkarılan yasa ile azalma görüldüğünü de dile getiren Pişkin, sözlerini şöyle tamamladı: “Sigara kullanımından özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı uzak tutmalıyız. Sigara çok büyük bir bela. Sigara insanlara ve ülkemize maddi ve manevi olarak çok büyük zarara uğratıyor. İnsanlar sigaraya para vermeseler inanın yaşam standartları yükselir. Sigaranın insanlara ve ülkelere zararlarını çok iyi bir şekilde anlatmalıyız. Bunu sürekli hale getirmeliyiz ki insanlar uygulasın. Çünkü sigara çok büyük oranda bağımlılık yapıyor.”

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.