Sigara mesane kanserine neden oluyor

Sigara mesane kanserine neden oluyor

Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Tufan, insan sağlığını her yönden tehdit eden sigaranın ciddi manada ürolojik hastalıklara da neden olduğunu açıkladı.

Sigaraya bağlı oluşan hasalıklardan hayatını kaybeden insan sayısı oldukça fazla olduğuna işaret eden Osman Tufan, araştırmalara göre bu sayının saatte 5 bin 600 ile ifade edilirken, 2007 yılında 114 bin civarında kişinin ülkemizde sigaradan ve buna bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İnsan sağlığını her yönden tehdit altına alan sigaranın ciddi manada ürolojik hastalıklara da neden olduğunu vurgulayan Osman Tufan, “Bu hastalıkların en önemlilerinden biri de mesane (idrar torbası) kanseridir. Mesane kanserinin de en önemli sebebi sigaradır. Sigaranın içeriğinde sayısız kanserojen öğe vardır. Mesane kanserinin en önemli özelliği ise uzun süre sinsice gelişmesidir ve bireyi harekete geçirici belirti vermemesidir. Hastalığın ilerlediği boyutlarda ise en önemli belirtiler ağrısız, sızısız idrardan kan gelme şeklinde ortaya çıkar. Pıhtılı bir şekilde gelen kan ise akla ilk olarak mesane kanserini getirir ve birey bu durumda vakit kaybetmeden hekime gitmek zorundadır” diye konuştu.
Sigaranın üroloji sağlığını farklı açılardan da etkilediğine dikkat çeken Osman Tufan, şöyle devam etti: “Cinsel güçsüzlük, iktidarsızlık bu sorunların bazılarıdır. Diğer bir önemli konu da erkeklerde sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyen sigaranın bu yolla kısırlığa neden olmasıdır. Bu sebeple sigara tartışılmaz zararları olduğu bilinen bir maddedir ve kesinlikle kullanılmamalıdır.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.