Sigara, KOAH’dan da öldürür!

Sigara, KOAH’dan da öldürür!
19 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Özel BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Gül Çallı, insanların en çok hayatlarını kaybettiği hastalık sıralamasında KOAHın, AIDS'in arkasından

Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavisinin çok kolay olduğunu hatırlatan Çallı; nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkartma gibi yakınmaları olanları da, mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı’na başvurmaları ve erken tanı şansını kaçırmamaları konusunda uyardı.

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARA
KOAH’ın hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan, zaman içinde kötüleşen, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Ayşe Gül Çallı, “Hastalığa yol açan en büyük neden sigara içimidir. Buna ek olarak, tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmak, ısıtma ve yemek pişirmek amacıyla odun sobaları ve tezeğin kullanıldığı iyi havalandırılmamış evlerde yaşamak da KOAH gelişimine yol açabilmektedir” dedi. Hastalığın genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görüldüğünü kaydeden Çallı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tütünün sadece sigara olarak içilmesi değil; puro, pipo veya nargile şeklinde kullanılması da KOAH için risk yaratır. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalanlar, yani kendileri sigara içmedikleri halde, duman altı olanlar da KOAH tehdidi altındadırlar Yakın yıllara kadar KOAH bir erkek hastalığı olarak bilinirdi; çünkü geçmişte kadınlar erkekler kadar çok sigara içmiyorlardı. Sigara tiryakiliğinin kadınlar arasında bir salgın gibi yayılmasıyla KOAH' lı kadınların sayısı da her geçen gün  katlanarak artmaktadır. KOAH’ın başlıca belirtileri öksürük,balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Belirtiler özellikle kış aylarında artış gösterir. Doktorun, hastanın şikayetlerini detaylı bir şekilde sorgulaması ve iyi bir muayene, tanı konması açısından çok önemlidir. Küresel bir sağlık sorunu haline gelen KOAH'ın görülme sıklığı, tüm dünya ülkelerinde her geçen gün artıyor. Dünyada yaklaşık 600 milyon kronik KOAH hastası bulunuyor ve hastalığa yakalananlardan her yıl 2,7 milyonu ölüyor. Türkiye'de de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası bulunuyor. Bu hastalardan 26 bini her yıl hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanların en çok hayatlarını kaybettiği hastalık sıralamasında KOAH, AIDS'in arkasından 5. sırada. AIDS herkes tarafından çok bilinmesine rağmen KOAH çok az biliniyor. Türkiye'de de 5 milyon hastadan yüzde 90'ı hasta olduğunun farkında değil.”
 Sigara içen KOAH' lıların sigarayı mutlaka bırakması gerektiğini bildiren Ayşe Gül Çallı, “Bu sayede, hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılmış olur ama bronşlarda meydana gelen bozuklukların ve akciğer fonksiyonlarındaki kayıpların tamamen düzelmesi mümkün değildir KOAH' a yakalanmamanın çaresi hiç sigara içmemek ve sigara içilen yerlerde de bulunmamaktır” diye konuştu.
Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavisinin çok kolay olduğunu anlatan Çallı, Solunum Fonksiyon Testi’nin yapılmasıyla KOAH tanısının konulabildiğini bildirdi. Çallı, “Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı’na başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın” tavsiyesinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.