'Sigara gelişmemişliğin göstergesidir'

'Sigara gelişmemişliğin göstergesidir'

Sigarayı Bırakma Haftası nedeniyle Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Özgür Öz sigaradan kurtulmanın yolları ile ilgili basın toplantısı düzenledi

Sigarayı Bırakma Haftası nedeniyle Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi yeni  Başhekimi Dr. Özgür Öz ve hastanenin kurucularından olan eski Başhekimi Dr. Kutsi Öncü ile sigaradan kurtulmanın yolları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Başhekim Özgür Öz, sigaranın kalp ve damar tıkanıklıklarına sebep olduğunu belirterek, “Sigara içenlerde alışkanlık ve bağımlılık devam ediyor. Sigara birçok ölümcül hastalıklara neden oluyor. Kalp ve damar tıkanıklığında en büyük rolü sigara oynuyor” dedi. Öz sigara içme oranının ülkelerin gelişmişlik seviyelerini gösterdiğini kaydederek, "Yapılan araştırmalar ülkelerin sigara içme oranları ile gelişmişlik seviyelerinin aynı olduğunu göstermektedir. Bizim ülkemiz gelişmekte olan bir ülke ama sigara bizde fazla tüketilmektedir. Bunun azaltılması için çalışmalar var ve bu çalışmalar daha da artırılmalıdır" diye  konuştu. Nikotin'in vücuda yalancı bir mutluluk hormonu sağladığını söyleyen Dr. Kutsi Öncü de, “Vücudumuzda mutluluk hormonunu  sağlayan endorfin hücreleri var. Nikotin kana girdiği zaman, endorfin hücreleri mutluluk hormonunu üretemez hale gelir. Böyle bir durumda kişi, artık mutluluğu nikotinde arar. Nikotin, sigara bağımlısına yalancı bir mutluluk hissi verir” dedi. Çocukların sigaraya küçük yaşta başladığını vurgulayan Öncü, “Çocuklar 3-9 yaş arası kendilerine örnek alabilecekleri kişileri seçerler. Eğer çocuk kendisine sigara içen anne veya babasını örnek almışsa oda 14-16 yaşları arasında sigara içmeye başlıyor" değerlendirmesini yaptı.
“Sigara kötülüklere başlamada ilktir” diyen Öncü, şunları söyledi: “Sigaraya başlayan bireyler her türlü kötü maddeye başlamaya hazırdır. Sigara alkolün, uyuşturucunun ve madde bağımlılığının ilk başlangıcıdır. Türkiye'de 18 milyona yakın sigara içen insan var. Bunların sigaraya verdikleri para yılda 43 milyar TL'yi buluyor. Devletin vatandaşa hizmet için harcadığı para yıllık 50 milyar TL civarında. Devlet insanlara hizmet için bu kadar para harcarken, insanlar da kendilerini zehirlemek için o kadar parayı harcıyorlar.”
Sigarayı 3 günde bıraktırdıklarını söyleyen Dr. Öncü, “Sigarayı  bırakmanın çeşitli yolları var. Biz de hastanemize gelip sigarayı bırakmak isteyen hastalarımıza Kızıl Ötesi  Işın Tedavisi ile sigarayı bıraktırıyoruz. Vücudun seçilmiş noktalarına kızıl ötesi ışınlarla 20-40 saniye mutluluk hormonu veriyoruz. Kişi kendini böylece mutlu hissediyor. Bu tedavinin hiç bir yan etkisi yok. 3 gün uygulanan ve 25 dakika süren seanslar sonucu gelen  hastaların yüzde 90’ı sigarayı bırakıyor " diyerek sigara içen herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.