Sigara bırakmada rekor artış
Konya’da sağlık kuruluşları bünyesinde kurulan 11 sigarayı bırakma merkezine 32 bin kişi başvurdu. İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, sigaranın zararının önlenmesine dair kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ciddi bir şekilde sigara bırakmaların başlandığını söyledi.
Tütün ve mamullerinin zararlarıyla mücadele kapsamında 2 yıl önce yürürlüğe giren sigara yasağıyla birlikte sigara bırakma merkezlerine olan ilgi arttı. Konya’da Numune, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selçuk Üniversitesi Meram ve Selçuklu Tıp Fakülteleri’nin de aralarında bulunduğu 11 sigara bıraktırma merkezine tiryakiler yoğun müracaatta bulunuyor. Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, birinci basamak sağlık kurumları başta olmak üzere il genelindeki 11 sigara bırakma merkezine bugüne kadar 32 bin civarında kişinin müracaat ettiğini söyledi. Müdür Küçükkendirci, sigara yasağına uymayanlara yönelik yapılan denetimlerde ise kişi ve kuruluşlara cezai müeyyidelerin uygulandığını anımsattı. Sağlık Müdürü Küçükkendirci, “Türkiye’de 2009 yılında yürürlüğe giren kamuya açık mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanun ile birlikte bir yandan denetimler arttı bir yandan da yüzlerce kişi sigarayı bırakmaya başladı. Konya genelinde hizmet veren 11 sigara bırakma merkezimiz var. Bu merkezlere hem tıp fakülteleri bünyesinde hem de devlet hastaneleri bünyesinde kurduğumuz merkezlere ciddi talep var. Elimize ulaşan son rakamlara baktığımızda 32 bin civarında tiryaki sigara bırakma merkezlerine müracaatta bulunarak destek almış. Daha çok vatandaşımızı sigaradan uzaklaştırma yönündeki çalışmalarımız devam edecek.” dedi.
4207 sayılı tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesine yönelik kanuna uymayanların da cezai müeyyidelerin uygulandığını anımsatan Hasan Küçükkendirci, sigaranın yüzlerce zararının bulunduğunun altını çizdi. Konya’da 524 İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim görevlisinin bulunduğu bilgisini aktaran Küçükkendirci, “İlimizde yapılan denetimlerde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan yaklaşık 13 bin denetimde bin civarında tiryakiye yaklaşık 56 bin TL, 120’den fazla iş yerine ise 120 bin TL cezai işlem uygulandı. Bizim amacımız ceza kesmek değil. Biz vatandaşlarımızın sigaranın zararlarından korumak istiyoruz. Bu kapsamda kanunlara uymayanlara da yine kanunların öngördüğü yaptırımları uygulamak görevimiz.” diye konuştu.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.