Şifa ‘doğal’da aranıyor

Şifa ‘doğal’da aranıyor

Kış aylarında vücut direncinin düşmesi nedeni ile artan hastalıklar vatandaşı aktarlara yöneltti. Bitkisel tedaviyi tercih eden vatandaşlar, bitki çayları ve özel yapıma macunlar ile dertlerine deva arıyorlar

Mevlana Çarşısı'nda aktarlık yapan 'Lokman Bal Pazarı' sahibi Hilmi Muştu, yaşanan sert kış nedeniyle hastalıklarda artış yaşandığını ve vatandaşın sağlığına kavuşmak için bitkisel yöntemleri tercih ettiğini belirterek, “Vatandaşlar ilaçların ve antibiyotiklerin yan etkilerinden korunmak için  bitkisel, doğal ürünlere yöneliyor” dedi. Son haftalarda mevsimsel olarak yaşanan öksürük, grip, nezle gibi hastalıklarla kendilerine geldiğini ifade eden Hilmi Muştu, “Müşterinin istekleri doğrultusunda özel macunlar hazırlıyoruz. Bal zencefil, çörek otu, keten tohumu gibi bitkiler bu hastalıklar için genelde talep edilen ürünler. Biz hava değişimleri için genelde ada çaylarını tavsiye ediyoruz. Ada çaylarının 90'a yakın çeşidi var. Konya’da 4 çeşidi bulunuyor. Ege bölgesinde yetişen ve dağ çayı olarak adlandırılan adaçayı bizim müşterilerimize önerimiz. Boğaz iltihabı, bademcik, nefes darlığı, faranjit, laranjit, iltihap ve öksürük için kullanılıyor. İçerken tatlandırıcı olarak şeker yerine bal kullanılabilir. Günde 1 su bardağı yeterli” dedi.

KIŞIN BAL TÜKETİN

Bitkisel ürünlerin kışın daha çok revaçta olduğunu söyleyen Muştu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kışın, Sonbahardan sonra genelde ada çayları tüketiliyor. Gribal enfeksiyona önlem olarak ıhlamur ve kuşburnunu tavsiye ediyoruz. Ihlamur çiçeği ortalama 150 TL, yaprağı ise 100 TL’den, adaçayının bağı 2,5-4 TL’den satılıyor. Ayrıca kış mevsiminin en yaygın hastalıkları öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı ve balgam için en çok tüketilen bitkisel ürünler zencefil, çörek otu, keten tohumu, tarçın, havlucan, zerdeçal ve karanfil. Bu ürünler kışın çok gidiyor. Biz ayrıca bu gibi hastalıklar için hatmi çiçeğini öneriyoruz. Bu baharatlar balla karıştırılıp tüketildiği için ve vücut direncini artırdığı için kışın bal satışı da fazla oluyor. Doğal bal satışı da yaptığımız için özel olarak bal almaya gelen müşterilerimiz de var. Kışın bal tüketimi çok faydalı. Vücut direncinin artırılması için birebir. Eski nesil petek balını tercih ederken yeni nesil süzme balı tercih ediyor. En çok çiçek balı tercih ediliyor. Bal fiyatları ise 20-150 TL arasında değişiyor.”

ÖZEL MACUN İSTENİYOR

Balın kış hastalıklarında macun olarak tüketildiğini ifade eden Muştu, şöyle konuştu: “Biz bitkisel ürünlerin yanı sıra bal konusunda oldukça iddialıyız. Vatandaşlar bize gelerek ballı özel karışımlar hazırlatıyorlar. Bizim özel olarak hastalıklara bire bir deva olarak gördüğümüz bir karışım var. Bu karışımda, papatya, adaçayı, kekik, okaliptüs yaprağı, elma kurusu, polen, arı sütü, propolis, çörekotu, zencefil, üzüm çekirdeği bulunuyor. Bu macunu alanlar faydasını gördükleri için tekrar gelip istiyorlar.”

ÇÖREK OTU HER DERDE DEVA

İşyerlerinde baharatlar içerisinde en çok çörekotu satışı gerçekleştirdiklerini belirten Muştu, “Peygamber efendimizin 'Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır' hadisi var. Bilim adamları da çörek otunun pek çok faydalarını sayıyorlar. Açıklamalarda çörekotunun kanseri engelleyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, diyabeti tedavi edici, yüksek tansiyonu tedavi edici, alerjiyi önleyen, astıma karşı koruyucu, ishal kesici, önleyici, mide hastalıklarında tedavi edici, iltihap önleyici ve pek çok hastalığa iyi gelen özelliğinin olduğu biliniyor.  Son 3-4 yıl içerisinde çörek otu tüketimi çok fazla arttı. Satışlarda ikinci sırada ise zencefil var” diye konuştu.

MEHMET ALİ NURULLAHOĞULLARI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.