Şiddetli yağışlar tedirgin ediyor

Şiddetli yağışlar tedirgin ediyor

Geçen yıl kuraklık nedeniyle kara kara düşünen çiftçiler, bu yıl da şiddetli yağışlardan endişeleniyor. Şiddetli sağanak yağışlarla birlikte görülen dolu ekinlere zarar veriyor. Yağışlar nedeniyle kalite her geçen gün düşüyor.

Konya Ovası'nın genelinde son günlerde etkili olan şiddetli sağanak yağışlar, bugünlerde çiftçileri tedirgin ediyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yeterli verim alamayan üreticiler, bu yıl yüksek verim almayı bekliyor. Konya, son yılların en yağışlı sezonunu geçiriyor. Yağışlar nedeniyle bu yıl rekolte yüksek. Ancak son yağışlar hala hububat mahsülünü toplamayan üreticiyi kaygılandırıyor. Yağışlar nedeniyle hasat da 15 gün gecikti. Şiddetli yağışlar, üreticiyi endişeye sevk ediyor. Ziraatçiler ise tarlalarınızı sigortalayan uyarısında bulunuyor.

HUBUBATIN KALİTESİ DÜŞÜYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, şiddetli yağışların ve dolunun ekinlere zarar vermeye başladığını söyledi. Çalış, "Son 15 gündür ülke genelinde şiddetli yağışlar görülüyor. Önceki gün Konya'da da şiddetli sağanak yağış etkili oldu. Sağanak yağış ile birlikte bazı yerlerde dolu da görüldü. Bahar aylarında sağanak yağışlar ekinlere büyük fayda sağladı. Ancak bugünden sonra zarar veriyor. Her yağan yağmur hububatın kalitesini biraz daha düşürüyor. Arpalar kararmaya başladı. Buğdayda da renk değişikliği olur. Açıklanan fiyatların çok altında satılır.  Bu da kalitenin düştüğünü gösteriyor. Son 15 güne kadar yağışların miktarı ve dağılımı çok iyiydi. Ancak dolu ve şiddetli yağışlar nedeniyle hububatlar zarar gördü. Üreticiler geçen sene verim noktasında iyi bir yıl geçirmedi. Bu yıl verim noktasında iyi bir yıl geçiriyoruz. Ancak şiddetli yağışlar bizi endişelendiriyor. Buğdaylara da 10 sonra girilir. Ramazan Bayramı da yaklaşıyor. İnşallah bu yıl çifte bayram yaparız" dedi.

HASAT 15 GÜN GECİKTİ

Yağışlar nedeniyle hasadın 15 gün geciktiğini de belirten Çalış, çiftçilere "Tarım sigortası yaptırın" tavsiyesinde bulundu. Çalış, "Devlet tarım sigortasına yüzde 50 destek veriyor. Tarım sigortaları yaygınlaşmalı. Konya'da ve ülke genelinde sadece üreticilerin yüzde 17'si tarlasını sigortalattırıyor. Bu oran yeterli değil" açıklamasında bulundu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.