Şiddeti Tetikleyen En Büyük Etken Maddi Yetersizlik

Şiddeti Tetikleyen En Büyük Etken Maddi Yetersizlik
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisine başvuranların çoğu, öfkelerini kontrol edememekten yakınıyor.İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Ruh Sağlığı ve H...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisine başvuranların çoğu, öfkelerini kontrol edememekten yakınıyor.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Oral, baş etme mekanizmaları yetersiz kaldığında, kendini ifade etme biçiminin öfkeye dönüştüğünü, öfkenin de şiddeti doğurduğunu söyledi.

Öfkenin kontrol edilebilmesi için önce içselleştirilmesi gerektiğini; yani kaynağın kişinin kendisi olduğunu kabul etmesi gerektiğini belirten Oral, insanların öfkelerini genellikle dışsallaştırdıklarını, “Öfkeleniyorum ama bu benim elimde değil” şeklinde ifade ettiklerini kaydetti.

Oral; öfkenin; çaresizlik, değersizlik, huzursuzluk, baş edememe duyguları ile beraber geldiğini belirterek şöyle konuştu:"Sevgiyi içselleştirmek kolay ama öfkenin kendimizden kaynaklandığını kabullenmek basit olmuyor. Öfkeyi çoğu zaman doğal bir sonuçmuş gibi görüyoruz ancak duygularımızın farkında olur ve kaynağını da kendimiz kabul edersek, sonuçlarını kontrol etme sorumluluğumuz olduğunu da düşünürüz.”

Oral; öfkeyi tetikleyenin ne olduğunu belirlediklerini belirterek şunları söyledi:

"Çaresizlik mi, değersizlik mi, endişe mi, bunu bilmemiz gerekiyor. Bir de hastalarımızdan, alternatif düşünme biçimlerini geliştirmelerini istiyoruz. Öfkeli değilken, insanların bu konuda kafa yorması gerekiyor. En son ne zaman öfkelendiniz, aklınızdan neler geçiyordu, sonra ne hissettiniz, nasıl davrandınız ve sonucu ne oldu gibi soruların yanıtını buluyoruz. En başta kişinin, kontrolün aslında kendinde olduğunu bilmesi gerekiyor”

Şiddet gösteren kişilerin durumlarının her zaman psikiyatrik hastalıkla açıklanamadığını dile getiren Oral, bazı insanların içinde kötülük yapma duygusunun var olduğunu, bu duygunun da onları şiddete ittiğini söyledi. Maddi yetersizliğin şiddeti tetikleyen en büyük etkenlerden biri olduğunu anlatan Oral, terapiyle iyileştirmeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Oral, öfkeyle baş etmede en etkili yöntemin “kişinin kendine yatırım yapması olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.