Sıcakta keneye dikkat!
Yayınlanma:
Uzmanlar, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin görülmeye başladığını belirterek, vatandaşları kene sokmasına karşı uyardı.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, kenelerin beslenmek için insan ve hayvanların kanını emmek zorunda olduklarını ve Türkiye'de görülen kene türlerinden birkaçının hastalığı bulaştırmasının mümkün olabildiğini belirterek, bu türlerin genel olarak Mayıs-Ekim ayları arasında aktif olduklarını söyledi. Kenelerin yumurtalarını meralarda toprağa ya da ahırlardaki çatlaklara bıraktıklarını dile getiren Prof. Dr. Bilal Dik, "Yumurtalardan 1 ay içinde çıkan larvalar, meralarda ya da ahırlardaki hayvanları, ya da insanları sokarak kanlarını emerler. Meralarda bitkilerin üzerine çıkan veya bazen toprakta bulunan keneler piknik yapan insanları, özellikle de hayvanlarla yakın temasta olan insanları sokabilir. Eğer hastalığı taşıma yeteneğine sahip türlere ait bir dişi kene Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı taşıyan bir insan veya hayvandan kan emmiş ve virüsü almışsa, yumurtaları vasıtasıyla bunu larvalarına da aktarır. Bu larvalar erişkin kene
oldukları zaman hastalığı kan emdiği insanlara nakledebilir. Bu nedenle, sadece ergin keneleri öldürmekle mücadele etmek mümkün değildir. Bu nedenle, özellikle KKKA görülen yerler ve hastalığın çıkma ihtimali yüksek olan yerlerde belirli aralıklarla ve uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda ilaçlamalara devam edilmelidir" dedi.
Vücutta rastlanan kenelerin vatandaşların kendileri tarafından çıkarılmasının yanlış olduğunu, bu şekildeki yaklaşımların kenelerin virüsü taşımaları halinde bulaşma riskini de artırabileceğini dile getiren Prof. Dr. Dik, "Vücutta keneye rastlanması halinde, en kısa zamanda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenenin elle çekilerek veya zeytinyağı, alkol, eter, kloroform, sabun, tereyağı gibi maddeler sürülerek çıkarılması, kenenin kusmasına ve hastalığı nakletmesine neden olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşanların veya işleri gereği kenelerin bulunabilecekleri ortamlarda çalışan veya piknik yapan insanların evlerine döndüklerinde vücutlarını kene yönünden muayene etmeleri gerekir" şeklinde konuştu.
Her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşımadığını, taşıma yeteneği olsa bile hepsinde virüsün bulunmayabileceğini ve insanların gereksiz panik yapmamaları gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Bilal Dik, "Hastalığın bulaştığı kişilerde baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş görülebilir. Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir.
İlk 2 haftanın atlatılabilmesi halinde yaşama şansı çok yüksektir" diye konuştu.
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.