Sıcak havada daha da öldürücü
Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sıcak havada sigara içmenin vücudun oksijen almasını 2 kat zorlaştırdığını belirterek, ''Öldürücü bir madde olan sigara kullanımına son vermek için yaz ayları çok iyi bir fırsat'' dedi.
Prof. Dr. Elif Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de belli aralıklarda erişkinler ve gençler üzerinde tütün araştırması yapıldığını belirterek, son 4 yılda hükümetin aldığı tedbirler sonucunda sigara kullanımının erişkinlerde yüzde 15 oranında düştüğünü söyledi.
Gençler arasında aynı başarının yakalanamadığını ifade eden Dağlı, bunu da sigara firmalarının ürettiği aromalı sigaralardan kaynaklandığını kaydetti.
Sigara endüstrisinin hedefinin gençler olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dağlı, ''Fiyat önlemleri, bilinçlendirme kampanyaları, kapalı alan yasakları, sigara tüketimini çok önemli miktarda düşürüyor. Sigara firmaları pazarı kaybediyor. Tek kurtarıcıları katkı maddesi, bu katkı maddesi sigarayı adeta bir uyuşturucu gibi bağımlı hale getirmeye yardımcı oluyor'' dedi.
Dağlı, sigara firmalarının, hoş koku olması için değil, bağımlılığı artırmak için sigaraya aroma kattığını belirterek, şöyle konuştu:
''Sigaraya aroma koymak, sabuna aroma koymak gibi bir iş değil. Bunları laboratuvarda çalışmışlar. Şeker yandığı zaman sigaranın içerisindeki bağımlılık yapıcı maddelerle birleşiyor ve bağımlılık miktarını artırıyor. Şeker yandığı ve sigaranın içindeki nikotin ile birleştiği zaman uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Artık sigaralar bir nevi ilaç formülleri gibi oldu, tütün gibi değil artık. Dolayısıyla insan vücuduna bildiğimiz sigaranın zararları dışında neler giriyor? Bunları çok açık bilmemiz lazım, şeffaf olması lazım.''
Türkiye'de günde 350 kişinin sigaradan öldüğünü belirten Dağlı, ''Daha fazla öldürmek, teşvik etmek için ilave madde katılmasının kesinlikle durdurulması lazım'' dedi.
Dağlı, sıcak havanın sigaranın zararlarının daha da arttığını belirterek, sıcak havada, özellikle de nemin arttığı günlerde, havanın içerisinde su taneciklerinin biriktiğini, bunun da havadaki oksijen miktarının azalmasına neden olduğunu belirtti.
Kanın akciğerden topladığı oksijeni, bir raylı sistem gibi vücudun bütün dokularına taşıdığını, dokuların oksijenle beslenip, çalıştığını vurgulayan Dağlı, sigara kullananlarda oksijenin kana daha az geçtiğini, sigaranın içerisindeki karbonmonoksitin kanda oksijenle yarıştığını söyledi.
Dağlı, ''Sigaradan alınan karbonmonoksit kanda oksijenle yarışıyor ve karbonmonoksit kanın üstüne yükleniyor. Yeterince oksijen gidemediği için dokular eksik çalışmaya başlıyor. Sıcak havada sigara içmek vücudun oksijen almasını 2 kat zorlaştırıyor'' dedi.
Hava sıcak olduğu zaman oksijenin azaldığı için yeterince oksijen alamayan akciğerlere bir de sigara ile karbonmonoksit çekildiğinde ikinci bir zorlanma meydana geldiğini kaydeden Dağlı, zaten öldürücü bir madde olan sigara kullanımına son vermek için yaz aylarının çok iyi bir fırsat olduğunu belirtti.
Sigaradaki katkı maddelerinin çok büyük bir tehdit olduğunu ifade eden Dağlı, gençlerini korumak isteyen bir ülkenin, sigaradaki özendirici katkı maddelerinin tümünü yasaklaması gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.