Sıcak hava sağlığınızı bozmasın

Sıcak hava sağlığınızı bozmasın

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte uzmanlar Konyalıları sıcak havalarda karşılaşabilecekleri rahatsızlıklara karşı uyardı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte uzmanlar Konyalıları sıcak havalarda karşılaşabilecekleri rahatsızlıklara karşı uyardı

Artan yaz sıcakları, başta risk grubunda olan yaşlılar, kalp, şeker ve tansiyon hastaları, çocuklar ve hamileler olmak üzere toplumun tüm kesiminin sağlığı için tehdit oluşturuyor. Dikkat edilmediği takdirde sağlıklı kişiler bile sıcak havanın etkisi sebebiyle ciddi rahatsızlıklara yakalanabiliyor. Uzmanlar ise, Konyalıları yaz sıcaklarında başlarına gelebilecek olumsuz durumlara karşı bilgilendirdi ve uyardı.

KİMLER RİSK GRUBUNDA

Artan sıcaklıklarla beraber vücut ısısının da yükseldiğini ifade eden Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, aşırı sıcaklardan kaynaklanan sıcak ve güneş çarpmasının bu durumda ortaya çıkabileceğinin söyledi. Dr. Sait Önal, sıcaklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar, yaşlılar, kalp, tansiyon ve şeker gibi kronik hastalığı olanlar güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda olmamalı. Kapalı alanlar havalandırılmalı. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, günlük su tüketimi artırılmalı. Alkollü, asitli içeceklerden uzak durulmalı. Meyve ve sebze tüketilmeli, yağlı ağır gıdalardan kaçınılmalı, gün içinde birkaç kez duş alınmalı, dışarıda çalışmak zorunda olanlar şapka, şemsiye vs... kullanmalı, sıcak havalarda ağır egzersizlerden kaçınılmalı, çocuklar ve evcil hayvanlar otomobil gibi kapalı alanlarda uzun süre bırakılmamalı, açık renk sıkı olmayan pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, güneşe çıkmadan önce koruyucu kremler kullanılmalı” dedi. Sıcak havaların beraberinde bazı rahatsızlıklara da sebep olabileceğini dile getiren Dr. Önal, bu rahatsızlıkların sıcak krampları, sıcak bitkinliği, güneş ve sıcak çarpması şeklinde kendini gösterebileceğini ifade etti. Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal sıcaktan etkilenen bir hastanın hemen serin bir ortama alınarak rahatlatılmasını ve vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi gerektiğini aktardı.

ERKEN DOĞUM VE DÜŞÜK RİSKİ OLABİLİR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hikmet Karabacak ise, yaz sıcaklarının özellikle hamileleri etkileyebileceğini, aşırı sıcağa maruz kalan hamilelerin tansiyon gibi bazı problemler yaşayabileceklerini ve bu durumun anne karnındaki bebeği bile olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Op. Dr. Hikmet Karabacak, “Hamile bayanların aşırı sıcağa maruz kalarak tansiyonlarında yaşayacakları düşüş ya da yükselmeler direkt olarak bebeği etkileyecektir. Anne adayları bu yüzden zorunlu olmadığı sürece sıcak havada dışarıya çıkmamalı” uyarısında bulundu. Bu durumun hamileleri halsiz düşüreceğini de sözlerine ekleyen Op. Dr. Hikmet Karabacak, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların da yaşanabileceğini ifade etti. Sıcak havalarda dışarı çıkan hamile bayanlarda nefes darlığı görülme riskinin de fazla olduğunu ve kalp atışlarındaki artışların bebeği etkileyerek ileride zeka sorunları dahil bazı problemlere sebep olacağını vurguladı. Dr. Hikmet Karabacak, yazın aşırı sıcakların erken doğum ve ya düşük riskini tetikleyebileceğini belirterek anne adaylarının yapılan uyarıları dikkate almalarını istedi.

TATİLCİLER DE RİSK GRUBUNDA

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz ise yaz aylarında tatile çıkan yerli ve yabancı turistlerin de çeşitli hastalıkların risk grubunda olduğunu belirtti. Seyahat süresince veya sonrasında tatilcilerin besin zehirlenmesi, kene sokması, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarıhumma, zatürre gibi hastalıklara yakalanmalarının söz konusu olduğunu belirten Dr. Canbaz, “Bu hastalıkların gelişmesinde seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve doğa koşulları önemli rol oynar. Örneğin, vatandaşlarımız tatilleri boyunca havuzlarda serinlemek isteyebilirler. Yüzme havuzları birçok kişinin ortak kullanım alanı. Bu alanlar insan atıkları ile kirlenir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği oluşturur. E.Coli, Cryptosporidium, Giardia, Şhigella gibi suya karışan mikroplar suyun yutulması ile bireylerde ishal tablosu oluşturur. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna neden olur. Irmaklar ve denizler, karışan lağım suları, artıklar ve insan atıkları ile kirlenir. İshal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak göz ve cilt enfeksiyonları gözlenir. Bu rahatsızlıklardan korunmak için havuz ve deniz ortamlarının mümkün oldukça temiz olması önemli. Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemeli. Suya atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalı. Havuz ve deniz suyu yutulmamalı. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalı. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takılmalı. Göz enfeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalı. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzülmemelidir” diye konuştu.

TATİLCİLER VE PİKNİKÇİLER KENEYE DİKKAT

Dr. Hasan Tahir Canbaz, tatilcilerin ve piknikçilerin kamp yaptıkları veya dolaştıkları kırsal alanlarda kene vakalarına karşı da dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Kırsal alanda dolaşırken uzun kollu ve paçalı elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Canbaz, “Olası bir kene sokması durumunda keneyi çıkartmak için zorlanmamalı üzerine alkol veya kolonya dökülmemeli. Bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

İŞTE YAZ HASTALIKLARI

-Güneş çarpması

-Kronik hastalıklar

-Terleme kaynaklı zatüre

-Erken doğum ve düşük yapma

-Cilt enfeksiyonlar

-Göz ve kulak enfeksiyonları

-İshal

-Kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıkların tetiklenmesi

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.