Sezer'den önemli başörtüsü açıklaması

Sezer'den önemli başörtüsü açıklaması

1999’da Merve Kavakçı’ya “haddini bildirmeye” kalkışan ve ilk seçimde sandığa gömülen DSP’nin Ecevit’lerden sonraki genel başkanı Zeki Sezer, “Artık başörtüsü ile uğraşmayalım” dedi.

Anamuhalefet partisi CHP’den bir grup milletvekilinin, AK Partili başörtülü milletvekillerinin TBMM’ye girişini engellemek için harekete geçmesi, 1999’daki Merve Kavakçı olayını akla getirdi. Kavakçı’ya “haddini bildirin” diyen Ecevit ve partisi DSP, sonraki ilk seçimde sandığa gömülmüştü.

DSP’Lİ SEZER: “ARTIK BAŞÖRTÜSÜ İLE UĞRAŞMAYALIM”

Akit'ten Muhammet Erdoğan'ın haberine göre, DSP’nin eski Genel Başkanı Zeki Sezer ise, CHP’nin tavrına mesafeli duruşu ile o dönemden ders çıkardıkları izlenimi verdi. Sezer, Türkiye’nin geldiği noktada başörtüsü sorununu aştığını ve tekrar gündeme getirip tartışmaya gerek olmadığını vurgulayarak “Eğer demokrasi diyorsak laiklik bunun en önemli unsurlarından biridir. Laikliği de insanların kılık-kıyafetine karşı çıkarak, onları Meclis’e sokmayarak korumaya çalışmak son derece yanlıştır. İnsanların kılık-kıyafeti çağdaşlık adına önemlidir fakat kimse kimsenin ne giyeceğine karışmamalı. İsteyen istediği kıyafeti giysin. Artık başörtüsü ile türbanla uğraşmayı bırakmamız lazım” diye konuştu.

“TÜRKİYE FARKLI BİR NOKTAYA GELDİ”

1999 yılında başörtüsü ile TBMM’ye and içmeye gelen fakat DSP’lilerin tepkisi sonucu Meclis’i terk etmek zorunda kalan dönemin FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı olayını hatırlatmamız üzerine ise Sezer, “Üzerinden uzun bir zaman geçti ve Türkiye farklı bir noktaya geldi. Artık siyasetin bu hassas konuları tartışmaması gerekir. Herkes kıyafetini kendi belirlemeli” cevabını verdi.

“DSP HALKTAN CEVABINI ALDI”

Merve Kavakçı Olayı’nın şahitlerinden kapatılan FP Konya Milletvekili Lütfi Yalman ise, “O dönem DSP yapacağını yaptı halktan cevabını aldı. Kavakçı’yı protesto etmek için alkış tutanlar şimdi silindi. Bu yaptıklarından da pişmanlık duyuyorlar. Bugün yine DSP ile aynı düşüncede olan CHP’liler, başörtüsü ile Meclis’e girme kararı alan AK Partilileri engelleyeceklerini söylüyorlar. Bu partinin mayasında din ve inanç özgürlüğü düşmanlığı var. Seçim meydanlarında başörtüsü konusunda daha ılımlı daha olgun cümleler kullanıyorlar. Fakat iş ciddiye binince İnönü döneminin baskıcı, din karşıtı tavrını aynen sergiliyorlar. Ben başörtüsü ile TBMM’ye girecek hanımefendileri tebrik ediyor, tepkilere rağmen asla geri adım atmamalarını rica ediyorum” diye konuştu.

TÜRKER DERS ALMAMIŞ: KAVAKÇI OLAYININ ARKASINDAYIM

1999 döneminde Merve Kavakçı hadisesinden ders almayan DSP’nin simdi ki Genel Başkanı Masum Türker de yasakçı tavrını koruyarak, “Anayasada, kanunda ve Meclis iç tüzükte değişiklik yapılmadan başörtü ile girilmesi doğru değil. Başörtüsünü simge haline getiriliyor. Başörtüsünün arkasına sığınıp onu bir siyasi simge gibi kullandıkları için başörtülü şekilde Meclis’e girme kararını Cumhuriyete ve devrime karşı bir hareket olarak görüyorum. Kavakçı’ya gösterilen tepkinin arkasındayım. Bende tepki göstermiştim” diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.