Seyyid Burhanettin Mezarlığı’nda 800 Yıllık Selçuklu Sandukası Bulundu

Seyyid Burhanettin Mezarlığı’nda 800 Yıllık Selçuklu Sandukası Bulundu
Kayseri’de, tarihi Seyyid Burhanettin Hazretleri Mezarlığı’ndaki mezar taşlarının envanteri çıkarılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında 800 yıllık Selçuklu sandukasına rastlandı.Mevlana Hazretleri’nin hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri’nin...

Kayseri’de, tarihi Seyyid Burhanettin Hazretleri Mezarlığı’ndaki mezar taşlarının envanteri çıkarılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında 800 yıllık Selçuklu sandukasına rastlandı.

Mevlana Hazretleri’nin hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri’nin türbesini de barındıran Seyyid Burhanettin Hazretleri Mezarlığı, Kayseri’nin bilinen en eski mezarlığı. Buraya uzun zamandır defin işlemi yapılmıyor. Mezarlıkta 13, 14 ve 15. yüzyıl ve hatta geç Osmanlı dönemine ait çok özel mezar taşları bulunuyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ortak bir çalışma başlattı. Bu kapsamda tarihi mezarlıktaki insan müdahalesi ve doğal sebeplerle tahrip olan mezar taşları kayıt altına alınacak. Gün yüzündeki mezarların tarihi özellikleri belgelenecek. ERÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve gönüllü öğrenciler çalışmaya başladı. Ekip, çeşitli bilimsel araç ve yöntemler kullanarak mezar taşlarını belgeliyor. Ayrıca çeşikli cihazlar kullanarak teknik resim kurallarına uygun çizimler yapıyor.

Mezar taşlarının o ülkenin tapu senedi olduğunu belirten ERÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Sağıroğlu Aslan, mezar taşlarının öncelikle insan eliyle ve doğal şartlara bağlı olarak gün geçtikçe tahrip olduğunu anlattı. Mezar taşlarının sanatsal olarak ve geçmişe ışık tutması açısından özel eserler olduğunu vurgulayan Aslan, “ERÜ Sanat Tarihi bölümü olarak gönüllü öğrencilerimle birlikte buradaki tarihi mezar taşlarını belgelemeye çalışıyoruz. Adeta ülkemizin tapu senetleri olan mezarların envanter kaydını tutarak her birinin rölöve çalışmasını yapıyoruz. Çünkü gün geçtikçe hepsi yok olmuş durumda.” dedi.

800 SENELİK SELÇUKLU SANDUKASI ORTAYA ÇIKTI

Seyyid Burhanettin Mezarlığı’nda geç dönem Osmanlı son dönemine ait mezar taşları bulmayı düşünerek çalışmaya başladıklarını anlatan Yar. Doç. Aslan, Selçuklu ve beylikler dönemi mezar taşlarına da rastladıklarını söyledi. Kendilerini çok heyecanlandıran bir mezar bulduklarını anlatan Aslan, “800 yıllık çok güzel bir Selçuklu sandukası ile karşılaştık. Öğrencilerim çok şevkli şekilde çıkardılar. Bunu Selçuklu Müzesine teslim edeceğiz. Alan çok büyük. Daha da güzel şeyler çıkacağı ümidindeyim. İnşaallah hepsini envanter altına alacağız.” diye konuştu. Aslan, ortaya çıkan envanter kayıtlarının rölevesi çıkartıldıktan sonra bunların kitap haline getirileceğini açıkladı. Katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Aslan, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte burasının bilimsel bir kaynakla gelecek kuşaklara aktarılmış olacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.