Seydişehir'in çehresi değişti

Seydişehir'in çehresi değişti

Basın Yayın Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kültür gezileri kapsamında Konya’da görev yapan mensupları Seydişehir Belediyesi’nin misafiri oldu

Çok sayıda basın mensubunun katılım gösterdiği programda Seydişehir Termal Kaplıca Bölgesi, Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi, Seyyid Harun Veli Camii ve Çevresi Düzenleme, Bakırcı Evi Restorasyon Projesi,  Eski Garaj Dönüşüm Projesi, Tınaztepe Mağarası ve Kuğulu Park Vadisi Projesi gezildi. Kültürel gezilerin devam edeceğini belirten Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, “Basına yönelik kültür gezilerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda Seydişehir’in güzelliklerini keşfetmeye geldik. Tanışma ve kaynaşmaya yönelik kültürel gezilerimiz devam edecek” dedi.

3-2-042.jpg

KUĞULU PARK TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Kuğulu Park’a büyük yatırım yaptıklarını dile getiren Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, bu proje ile Seydişehir’i cazibe merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Tutal, “Bu proje ilçemiz için çok önemli. Seydişehir ilçe merkezine 5 kilometre mesafede, toplam 4 bin 845 dekar alana sahip tabiat parkın çehresi yeni proje ile değişecek. Parkın içerisinde eko pazarlar, at çiftliği, su sporları için gölet, seyir terası, paintball parkuru ve daha birçok etkinlik alanı olacak” diye konuştu. İlçe standartlarının üstünde bir projeye imza atmak için çalıştıklarını belirten Tutal,  “50-60 milyonluk bir proje için uğraşıyoruz. Projeyi; Devlet Su İşleri (DSİ), Orman Bölge Müdürlüğü, Konya Ovası Projesi (KOP), Kalkınma Bakanlığı ve belediyemizin ortak çalışmaları ile devam ettiriyoruz” açıklamalarında bulundu. Seydişehir yolunun sık kullanılan bir yol olduğunu ifade eden Tutal, “Seydişehir yolundan yılda ortalama 5 milyon araç geçiş yapıyor. Bu yolu kullanan vatandaşlarımıza bir dinlenme merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Proje bu özelliği ile Türkiye’ye örnek teşkil edecek” sözlerini kullandı.

3-3-028.jpg

İLÇE MERKEZİNİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Eski garajın şehir merkezinde bulunduğunu söyleyen Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, bu alanda da bir dönüşüm yaptıklarını dile getirdi. Tutal, “Eski garaj, yeni yerine taşınalı 27 yıl olmuştu. Her gelen belediye başkanı alan ile ilgili çalışmalar yapacağını söylemişti. Bu çalışmaları yapmak bizlere nasip oldu. İhaleyi Seydişehirli bir firma aldı. Proje ile şehir merkezi modern bir görünüme kavuşacak” açıklamalarında bulundu. Projede her detayın düşünüldüğünü aktaran Başkan Tutal konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “7 bin 855 metrekarelik bir alanda başlayacak olan projede 40 adet işyeri, 72 adet 3+1 ve 20 adet 4+1 olmak üzere 92 adet konut ve otopark yer alacak. Halka açık kapalı ve açık otopark alanı ve umumi WC’nin yer alacağı çalışmada yeşil alan çevre düzenlemesi yapılarak kültürün, ticaretin ve hayatın iç içe olduğu bir proje olacak. Projemiz her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde planlandı.”

3-5-011.jpg

SEYDİŞEHİR TERMAL İLE ANILACAK

Seydişehir’in en önemli projelerinden birisinin de Termal Kaplıca Bölgesi olduğunu söyleyen Başkan Tutal, bu kapsamda ilk tesisin inşaatının hızla devam ettiğini kaydetti. Tutal, “Seydişehir projenin tamamlanmasının ardından termal kaplıcaları ile anılacak.  İnşaat çalışmaları son hız devam ediyor. Belediye Termal Sosyal Tesislerimiz, vatandaşlarımıza hizmet verecek ve 6 milyon liraya mal olacak” dedi. Türkiye’nin ender şifalı sularından olan ve 43 derece sıcaklıkta olan bir su elde edildiğini belirten Başkan Tutal, “Hem termal, hem mineral, hem de sodyum bikarbonat yani sodalı su. İçmecesi ve kaplıcası olan bir su. Mide, bağırsak, şeker hastalığı, gut, böbrek taşı dökme, ameliyat sonrası hastaların iyileşmesi, cilt ve romatizma hastalıklarına iyi gelen bir su. Çalışmalarımızı başlattık. Kendi öz kaynaklarımızla yaptığmız bir tesis. Yılın son aylarında bu sosyal tesisimizi kullanmaya başlayacağız. İnşaatı devam eden tesis bin 550 metrekarelik bir alan. Taban alanı 2 bin 722 metrekare, inşaat alanı 4 bin 600 metrekare. 13 bin metrekarelik arsa üzerine oturan yaklaşık 6 milyon değeri olan bir proje. Projenin içerisinde 2 adet yüzme havuzu, saunası, hamamı, su buharı, fitness, kür odaları, seyir terasları, ikramlık alanları olan bir çalışma. Yatırımcılarımız var. Yer tahsisleri konusunda çalışmaların bazıları yapıldı. İnşallah Seydişehir’in çehresini değiştirerek iş istihdamı oluşturacak bir tesis olacak” şeklinde konuştu.

3-4-020.jpg

SEYYİD HARUN VELİ PROJESİ DEVAM EDİYOR

Seyyid Harun Veli Camii ve Çevresi Düzenleme Projesinin mega projelerden birisi olduğu kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “Bu Projemiz Seydişehir’e yakışır bir proje haline geldi. Yıkım çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlandı” sözlerine yer verdi. Yıkım ve temizlik çalışmalarının bahar dönemine kadar tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Tutal, “ Yıkım zamanda park ve yeşil alan çalışmalarını başlatacağız. 2019 yılı başlarında inşallah projemizi tamamlamayı hedefliyoruz. Seydişehir’e büyük katma değeri olacak bir proje” ifadelerini kullandı. Seyyid Harun Veli Camii ve Çevresi Düzenleme Projesi hakkında da bilgi veren Başkan Tutal, şu şekilde konuştu: “3 etaplık bir proje hazırlandı. Toplam kamulaştırma alanı 8294 metrekare. Özel mülkiyetlerin bedeli ödenerek yıkımı yapıldı. Projenin tamamlanması ile burada böyle güzel bir oluşumu hayata geçirmiş olacağız.” Proje yaklaşık olarak 10 milyon liraya mal olacak. Proje ile Seyyid Harun Veli Camii ve Çevresi estetik bir görünüme kavuşacak.

YÖREYE AİT ESERLER SERGİLENİYOR

Seydişehir’in geçmişini yaşatmak ve tarihini tanıtmak adına hayata geçirilen Adile Baysal Kültür ve  Sanat Evi Seydişehir halkı ve Seydişehir dışından gelen misafirlerin konaklayıp, sohbet ederek  yemek yiyebileceği bölümlerden oluşuyor. Sanat evinin aynı zamanda müze olarakta hizmet verdiğine değinen Başkan Tutal, “Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi şehrimizin güzelliklerini tanıtan özel bir yer. Sanat evimizin bir kısmı vatandaşlarımıza restorant olarak hizmet veriyor” şeklinde konuştu. Adile Baysal Kültür ve  Sanat Evi’nin ayrıca müze olarakta hizmet verdiğini ifade eden Tutal, “Sanat evimizin bir bölümünü de müze olarak hizmete sunduk. Burada vatandaşlarımız tarafından getirilip müzeye bağışlanan eşyalar sergileniyor. Eşyaların üzerine kim tarafından bağışlandığını da yazıyoruz. Müzede çok fazla çeşitte eşya bulunuyor. Yöremizle ilgili eşyaları görmek için müzemize göz atabilirsiniz” dedi.

BAKIRCI EVİ RESTORE EDİLİYOR

Konya’nın Seydişehir ilçesinde vatandaşlar tarafından Bakırcı Evi olarak bilinen Seyitharun Mahallesi Ağaç Çeşmesi karşısında bulunan, tarihi evde yenileme çalışmaları devam ediyor. 2014 yılında Seydişehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan ve restorasyon projesi hazırlanan Bakırcı Evi’nin 2017 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihale sonucu restorasyon çalışmaları yapılmaya başlandı. Restorasyon hakkında bilgi veren Tutal, “Kültür varlıklarının bugüne ve yarına kazandırılması öncelikli projelerimiz arasındadır. Seydişehir’de tarihi yapılara önem veriyoruz. Tarihsel değerlerinin yaşatılmasına ve turizme kazandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır. 24 Temmuz 2017 tarihinde ihalesi yapılan, 569 Bin 608 lira maliyeti olan tarihi evimizin yenileme çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Seydişehir’e kazandırılacak olan bakırcı evinin büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

TINAZTEPE MAĞARALARI GÖRÜLMEYE DEĞER

Gezilen bir diğer yer ise Tınaztepe Mağaraları. Tınaztepe’ de büyük olan mağaranın uzunluğu yaklaşık 1650 metredir ve derinliği de 65 metre. Tınaztepe mağarası aktif ve fosil olarak iki bölüme ayrılmaktadır. 230 milyon yılda oluşan mağaralar, karstik yapıya sahip. Yer altı sularının ve zaman faktörünün etkileri ile oluşmuş mağaralar içinde şelale, göl ve bir ırmak barındırıyor. Tınaztepe mağaralarının fosil bölümünde, sayısı beş olan göller, bahar aylarında ancak bot ile geçilebilmektedir. Sular azaldıkça, sonbahar dönemlerinde yürüyerek gezilebilir. Beş göl geçildikten sonra, büyük Tınaztepe mağarasında, 30 metrelik bir iniş bölümü var. Bu 30 metrelik bölüm geçildikten sonra büyük salona gelinir. Mağaranın bu bölümünde göl bulunmaktadır ve altında Tınaztepe Düden Şelalesi bulunmaktadır. Bu şelalenin uzunluğu 1550 metredir ve derinliği 150 metre civarındadır Tınaztepe Mağaraları, Konya – Alanya yolu üzerinde bulunup Seydişehir’e 24 kilometre mesafededir. Ana yola çok yakın olması sebebiyle ulaşımı oldukça kolaydır.

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.