Sevginizi hissettirin

Sevginizi hissettirin

Madde bağımlılığından korunmada birincil önceliğinin aile yapısı olduğunu belirten Konya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, “Doğru model olmak için gayret edin. Çocuklarınıza onları koşulsuz sevdiğinizi hissettirin” dedi

Konya İl Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Hasan Öznavruz, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı  ile Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Bağımlılık yapıcı maddelerin beyin işlevlerini doğrudan etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozduğunu dile getiren Konya İl Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Hasan Öznavruz, “Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ülke ekonomisine,  aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne büyük zararlar vererek bedensel, ruhsal ve sosyal sorunlar yumağı haline gelmektedir.  Bu amaçla hedef kitle olan tüm topluma olmak üzere bireye, aileye, risk gruplarına özellikle de ergenlik döneminde olan gençlere yönelik ayrıntılı programlara ihtiyaç vardır” dedi.

TOPYEKÜN MÜCADELE SÜRÜYOR

Dünyada ve Türkiye'de uyuşturucuyla etkin bir mücadele yapıldığını dile getiren Dr. Öznavruz, şunları söyledi: “Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma ile Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) çalışmalarına Başbakanlık Makamının yetkilendirmesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) oluşturulmuştur. TUBİM uyuşturucu ve uyarıcı madde kaçakçılığı ve bağımlılığı sorununu ulusal düzeyde izleyen, yasa dışı bağımlılık yapıcı maddelerin her boyutu ile mücadele eden kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlayan merkezdir.”

AİLENİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK

“Madde bağımlılığından korunmada birincil öncelik olarak aile yapıları önem arz etmektedir” diyen Dr.Öznavruz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Aile içinde madde bağımlısı bireylerin bulunması, parçalanmış, boşanmış aileler, anne babadan birinin kaybı, aile içi iletişim eksikliği, baskıcı ve ilgisiz aile ortamı ve aile içinde gencin model alabileceği birinin bulunmaması madde bağımlılığında etkili olmaktadır.” Gençlerin madde bağımlığından korumada erken tespitin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Öznavruz, şu önerilerde bulundu: “Benim çocuğum asla yapmaz demeyin. Özel eşyalarını özellikle cep telefonu karıştırmayın, ancak cep telefonuyla kimlerle iletişime geçtiğinden haberdar olun. Evde internet kullanımı ile ilgili kuralları birlikte oluşturun. Çocuğunuzun ev dışında (okul haricindeki) geçirdiği zamanlarla ilgili bilgi sahibi olun, Çocuklar anne babasını model alarak öğrenirler. Doğru model olmak için gayret edin. Çocuklarınıza onları koşulsuz sevdiğinizi hissettirin. Bağımlılık yapıcı madde kullanımının yaygınlaşmasını önleme ve kullanımını en alt düzeye indirme amacıyla, ilgili tüm kurum ve kuruluşların programlı, ciddi ve organize çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Ülkemizde madde bağımlılığı tedavi hizmeti veren kuruluşlar: AMATEM: Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi, ALO 184 SABİM hattından tedavi merkezlerinin adres ve iletişim bilgilerini alabilirsiniz. AMATEM  halen hizmete vermeye devam etmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum