Sesine Hayran Olduğu Neyi, Hem Yapıyor, Hem Üflüyor

Sesine Hayran Olduğu Neyi, Hem Yapıyor, Hem Üflüyor

Kayserili emekli öğretmen Seyfi Günay, sesinden etkilendiği 'neyi' hem üflemesini hem de yapımını öğrendi.

Kayserili emekli öğretmen Seyfi Günay, sesinden etkilendiği 'neyi' hem üflemesini hem de yapımını öğrendi.

Tasavvuf ve dini musikide kullanılan bir üflemeli çalgı olan ney, 58 yaşındaki Seyfi Günay’ın ellerinde hayat buluyor. Günay, Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürülen 800 yıllık Hunat Hatun Medresesi’nde ney ustaları yetiştiriyor. 7 metrekarelik dükkanda unutulmaya yüz tutan 'neye' şekil veren Günay, bu kadim çalgının hem üreticisi hem de üfleyicisi.

Seyfi Günay ney sesinden etkilenmesiyle 39 yaşında bu aşka tutulmus. Ney yapımını öğrenmek için 3 yıl araştırma yapan Günay, Hatay ve Adana’ya giderek kurs almış. Meslekte 19 yılını deviren Günay, ünlü neyzenlerden de ders almış. Seyfi Günay, “Neyin önce sesine aşık oldum. Daha sonra da hem çalmayı hem yapmayı öğrendim.” diyor.

Bu işin maddi tarafını düşünmediğini dile getiren Seyfi Günay, ilk olarak evinin balkonunu atölye gibi kullandığını anlattı. “Ney yapmak ve çalmak benim için çok büyük bir tutku.” diyen Günay, “Sevdiğim için bırakmak istemiyorum. Bu işin zevkli tarafı, kendi yaptığım neyleri icra etmek ve dinlemek. Zor tarafı ise ney yapımına uygun kamış bulamamak.” ifadelerini kullanıyor.

Çırak yetiştirmeye devam eden ney ustası Günay, bu sanatın sabır istediğini vurguladı. Sanaatına rağbet olduğunu anlatan Günay, ömrünün sonuna kadar da ney yapıp üfleyeceğini söyledi. Günay, “Herkesin ney sesi dinlemesini tavsiye ediyorum. Çünkü bu ses insanı dinlendiriyor ve huzur veriyor.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.