Zümrüt’ün yaraları sarılamadı

Konya'da 92 kişinin öldüğü ve 30 kişinin yaralandığı Zümrüt Apartmanı faciasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen mağdurların yaraları tam anlamıyla sarılamadı. Büyükşehir Belediyesi tarafından mağdurlara verileceği açıklanan daireler hala teslim edilmedi

Selçuklu Belediyesi, ödeme yapılacak kişilere anaparayı ödememek için birçok şart öne sürüyor. Hak sahipleri ise yasal faizinden vazgeçmeleri halinde anaparasının hemen ödeneceğini bildiren belediyeye tepki gösteriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Zümrüt zedelere verileceği duyurulan evler ise hala teslim edilmedi. İddiaya göre, Büyükşehir Belediyesi 36'şar dairelik 3 blokluk bir site yaptırdı. İnşa edilen sitenin bir bloğunun Zümrüt'te evlerini kaybedenlere verileceği açıklandı. Belediyenin yaptırdığı 3 siteden 2'si satılarak hak sahiplerine teslim edildi. Geçen yıl Ekim ayından itibaren evlerini kullanmaya başladılar. Ancak mağdur ailelere verileceği açıklanan daireler tamamlanmasına rağmen teslim edilmedi. Mağdur aileler hem Büyükşehir belediyesine hem de Selçuklu Belediyesine müracaat ederek evlerinin teslim edilmesini talep etti. Selçuklu Belediyesi dilekçelere cevap dahi vermezken, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma yapıldığını ancak gelişmelerin istenilen düzeyde olmadığını açıkladı.  
“BİZ HERŞEYİMİZİ KAYBETTİK”
Zümrüt Apartmanı'nda dairesi bulunan ve bayram nedeniyle ailesiyle Adana'daki yakınlarının yanına gittiği için hayatta kalan Fikri Güzel, aradan geçen zamana rağmen mağduriyetlerinin giderilemediğini söyledi. Güzel, Selçuklu Belediyesine şehrin herhangi bir yerinden verilecek daireye razı olduklarını belirten dilekçe verdiklerini ancak bu konuda da bir gelişmenin olmadığını öne sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yardım etmesini isteyen Fikri Güzel, "Büyükşehir Belediyesi medyada demeçler verdi. Mağdurlara daire vereceğiz diye. Bir site yaptılar. Üç blokluk sitenin 2 bloğunda şuan başka insanlar oturuyor. Diğer bloğun Zümrüt'te mağdur olanlara verileceği duyurulmasına rağmen şuana kadar hiçbir adım atılmadı. Birçok kişinin oturacak yeri yok. Kimisi Konya'yı terk etti. Belediye yetkililerine dilekçe verdik ama hiçbir gelişme olmadı. Bazı arkadaşlara faizlerden vazgeçin size anaparanızı hemen ödeyelim diyorlar. Ben her şeyimi kaybettim. Bu paraya ihtiyacım var" diye konuştu.
OLCAY: TAZMİNATLARI BİLE ALAMAYANLAR VAR
Zümrüt faciasında mağdur olan dört kişinin davasını üstlenen Avukat Umut Olcay, Selçuklu Belediyesi'nden insan odaklı bir hizmet anlayışı göremediklerini söyledi. Mahkeme ilamına bağlanan tazminatları bile alamayan mağdurlar bulunduğu bilgisini veren Avukat Olcay, belediyenin teklifini kabul etmeyen ailelerin hala mağdur olduğunu dile getirdi. Bazı ailelere tazminatın bir kısmının nakit diğer kısmının daire olarak verilmesi teklif edildiği ancak hala insanların daireleri alamadığını kaydeden Umut Olcay, "Tazminatın bir kısmı nakit verildiği diğerinin ise başka şekilde halledilmesinin talep edildiği bilgilerini alıyoruz. Bu, mahkeme kararını tartışmaya anlamı taşır. Mahkeme kararını tartışmak yanlıştır. Belediye, mağdurlara sözlü olarak daire vereceğini duyurdu. Ancak ortada yazılı hiç bir metin yok. Yazılı olmayınca hesapları teftişten geçmesi kesin olan bir belediye mağdurlara daireleri nasıl verilecek. Zaman zaman basında zümrüt mağduru kimse bırakmadık tarzında haberler yer alıyor. Ya burada mağdurlar doğruyu söylemiyor ya da belediye gerçekleri yansıtmıyor. Olayın beşinci yılında ne sorumlular tam anlamıyla cezalandırılabildi ne de mağdurların mağduriyeti giderilebildi" diye konuştu.
Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonrası açılan davada mahkeme sorumlulara 2 ile 5 yıl arasında hapis ve para cezası verdiğini anlatan Avukat Olcay, "Açılan davalarda sorumlular cezalandırıldı. Ancak verilen cezalar bir otobüs kazasında olsaydı her ölen için ayrı ayrı verilirdi. Burada ise böyle olmadı. Belediye görevlilerine verilen 2 yıl hapis cezası da ertelendi. Dava Yargıtay'da temyiz aşamasında." dedi.
ZÜMRÜT’İN YERİ LABORATUVAR YAPILSIN
36 dairelik Zümrüt apartmanının yeriyle ilgili hissedarların çokluğu nedeniyle bir karar verilemedi. Hayatını kaybedenlerin ve yaralı kurtulanların varislerinin sayısının 350 ile 400 civarında olduğunu kaydeden Umut Olcay, arsa hakkını belediyeye devredilmediği sürece bu sorunun çözülemeyeceğini belirtti. Vatandaşlara aynı değerde yer verilmesi halinde kişilerin hakkını devredebileceğini anlatan Olcay, "Zümrüt'te payı olanlardan belediyeye arsa hakkını devredenler dışındakilerin çokluğu nedeniyle o alan problem yumağı olarak devam ediyor. Biz o tarihte belediye yetkililerine buranın inşaatların denetleneceği bir laboratuar haline getirilmesini önerdik. Göçükte hayatını kaybedenlerin isimleri buraya yazılmasını talep ettik. Yakınlarını kaybedenler için bir teselli olur diye düşünüyoruz. Ancak bir gelişme olmadı" ifadelerini kullandı.
ESEN: SÖZÜ BÜYÜKŞEHİR VERDİ
Zümrüt Apartmanı'nın bulunduğu Selçuklu ilçesinin Belediye Başkanı Adem Esen, kimsenin mağdur edilmediğini ileri sürdü. Başkan Esen, belediyenin kimin tazminat hakkı varsa ödeyeceğini belirterek şöyle konuştu;"Belediye bazı zamanlar ödemelerle ilgili bülten yayınladı. Belediye 8'de 1 kusurlu olmasına rağmen 8'de 8 ödeme yapıyor. Belediye de kamu malı. Bu durum ölmüş insanlar üzerinden para kazanma haline getirilmemeli. Belediye kimin tazminat hakkı varsa öder. Anlayışla karşılanmalı." şeklinde konuştu. Kimseye daire sözü vermediklerini söyleyen Adem Esen, Büyükşehir Belediyesi'nin mağdurlara böyle bir teklif götürdüğünü açıkladı. Zümrüt zedelerin belediye ile anlaşması gerektiğini aktaran Başkan Esen, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Hak sahipleri iyi niyet çerçevesinde olmalı. Niyetler farklı noktalara gelirse sonuç iyi olmaz. Mağdur aile yok. Herkese normal ödeme yapılıyor. Belediyenin hak ve menfaatleri bakımından karşılıklı anlayış isteriz. Ölmüş insanların kemikleri sızlatılmasın." Öte yandan meydana gelen göçükte mağdur olan kişilere daire verileceğini taahhüt eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri, Başkan Tahir Akyürek'in il dışında olduğunu ve toplantıda olduğu için kendisiyle bağlantı kurulamadığını söylediler. Belediye yetkilileri, konunun temyiz aşamasında olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri