Zümrüt faciası unutulmasın!

92 kişinin hayatını kaybettiği "Zümrüt Apartmanı" faciasının üzerinden 15 yıl geçti. Olayın yaşandığı sırada bölgeye ilk giden isimlerden biri olan (AFAD) İl Müdürü Yıldız Tosun, "Apartmanın çökmesi normal değildi. Bina resmen preslenmişti" dedi

Selçuklu'da yapım hatası sebebiyle 2 Şubat 2004 tarihinde yani bundan tam 15 yıl önce çöken "Zümrüt Apartmanı" faciasından 92 kişi hayatını kaybetmişti. Faciada 30 kişi de yaralanmıştı. Zümrüt Apartmanı bir Kurban Bayramı akşamı büyük bir gürültüyle çöktü. Olay yerine gelen vatandaşlar, itfaiye ve arama-kurtarma ekiplerinin çabalarıyla, enkaz altında kalan kişiler çıkarılmaya çalışıldı. Facianın ardından başta müteahhit olmak üzere diğer sorumlular yargılandı. Zümrüt Apartmanı'nın yerine yapılan binaya taşınanlar ise hayatlarını yüreğine gömdükleri acıları ile birlikte devam ettiriyor. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Yıldız Tosun, olayın meydana geldiği gün ve sonrasındaki 10 gün içinde neler yaşadıklarını Merhaba Gazetesi'ne anlattı.

İLK 3 GÜN İŞ MAKİNESİ GİRMEDİ

Facianın yaşanmasının ardından, aceleyle olay yerine gittiklerini dile getiren Tosun, "Gittiğimiz zaman ciddi şaşkınlık yaşadık ve hayretler içinde kaldık" dedi. Zümrüt Apartmanı'nın yıkılmasının normal bir yıkılma olmadığını aktaran Tosun, "Apartman, resmen preslenmişti ve kum yığını haline gelmişti. Şartlar böyle olunca biz de zor bir çalışma şartı altına girdik. Tabir yerindeyse ekip olarak, iğne ile kuyu kazdık. Ankara, Aksaray, Bursa ve Adana gibi illerden AFAD ekipleri de olay sonrasında Konya'ya geldi. Gerçekten çok ince bir çalışma yürüttük. İlk 3 gün, iş makinesi alana sokulmadı. Betonlar arasında kalan insanları teker teker kendi elimizle aldık" şeklinde konuştu.

GÜNLER SONRA KURTARILANLAR OLDU

Kurtarma çalışmasını sürdürürken enkazın altından bir hafta sonra Muhammet Kalem, 9. gün sonunda da Yasemin Yaprakçı adındaki vatandaşları toprağın altından çıkardıklarını ifade eden Tosun, şunları kaydetti: "O dönemki itfaiyelerin teknik donanımları pek yeterli değildi. İşlerin önemli kısmı, insan gücü ile yapıldı. İşe enkazın üzerindeki çatı kısmını kaldırarak başladık. 2. ve 3. günü ise enkazın etrafını temizledik. Yine 3. günün sonunda bir anne ve 3 kızını enkazdan kurtardık. Bu aile çökmenin yaşandığı sırada salonda oturuyormuş. Salondaki sandalye ve koltuklar aileye destek olmuş. Onlar sayesinde o aile kurtuldu. İnsanların psikolojisi gerçekten çok bozuktu. Haberi alanlar, olay yerine akın etmişti. İnsanların akrabaları toprağın altındaydı. Çok acılılardı. Üstelik belediye tarafından da olayın yaşandığı bölgeye çadırlar kurulmuştu. Çay ve çorba dağıtılıyordu."

10 GÜN BOYUNCA ARALIKSIZ ÇALIŞILDI

10 gün boyunca 7/24 çalıştıklarını kaydeden İl Afet ve Acil Durum AFAD Müdürü Yıldız Tosun, 3 günün ardından olay yerine iş makinelerinin de girdiğini hatırlattı. "Elle enkazın derinine inmek mümkün gözükmüyordu" diyen Tosun, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: "Kepçenin tırnağının ucunda da bir arkadaşımız vardı. O kadar ki hassas çalıştık. Ölenlerin bile zarar görmemesi için herşeyi hesapladık. Nihayet temele kadar indik. Kolon kesme ortaya çıkmamıştı.Faciayı tek bir sebebe bağlamak doğru olmaz. Facianın birçok nedeni vardı. Bu nedenlerin bir araya gelmesiyle de facia olmuş ve 92 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 10 gün boyunca kesintisiz çalıştık. Allah, olayda hayatını kaybedenlere rahmet eylesin."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri