Züccaciyeciler sezondan umutlu

Kış aylarında düğün sezonuna ara verilmesiyle birlikte züccaciye esnafı zor bir dönem geçirdi. 2016 yılında ise dövizin tarihi rekorlar kırması ise bazı züccaciye esnafını kepenk kapatma noktasına getirdi

Ahmet Efendi Çarşısı’nda Işık Kardeşler Satış Sorumlusu Ali Evren kış aylarında işlerin düştüğünü belirtti. Evren, Mart ayının başlamasıyla birlikte piyasanın hareketlenerek işlerinin yavaş yavaş arttığını ifade ederek, “2016 yılı her esnafın olduğu gibi bizim içinde zor geçen bir yıl oldu. Doların yükselmesi ithal gelen züccaciye ürünlerinin fiyatının artması dolayısı ile geçtiğimiz 2016 yılında satışlarımız tarihi düşüşler yaşadı. Düğün sezonunun yaklaşmasıyla Mart gibi hareketlenme başlar. 2017 yılından beklentilerimiz büyük. Sezonun yavaş yavaş başlaması ile birlikte işlerin tekrar rayına oturacağı ümidi içerisindeyiz.” dedi.

ÇİN'DEN GELEN ÜRÜNLERE DİKKAT EDİLMELİ

2 yıldır internet üzeri alışverişin de satışlarını etkilediğini dile getiren Evren özellikle Çin'den gelen ürünlerin maliyetinin çok az olması sebebiyle vatandaşın internet üzeri satışa daha çok yöneldiğini söyledi. Evren şunları kaydetti: "İnternet üzeri satışlar gerek ülkemizde olsun gerek Çin'den gelen ürünler bizi hayli zora sokuyor. İnternet üzeri satış yapan kuruluşların dükkan kirası eleman parası ya da oda ücreti gibi masrafları olmadığı için çok uygun fiyatlarda satış yapılabiliyor. Online alışverişte ürün garantisi yok. Bu tür ürünler kırılabilir özelliğe sahip. İnternetten alınan ürünlerde herhangi bir geri dönüş yapılamıyor ama bizden alınan ürünlerde biz direk fabrikalarla muhatap olduğumuz için garantisi oluyor. Güvenilir bilindik siteler zaten bizimle aynı fiyata satıyorlar. Diğer siteler ucuz fiyata mal alıp onları satıyorlar. Çin'den gelen ürünlerde ise sağlık açısından uygun değil. Kaserojen maddeler içeren ürünlere de vatandaşımız itibar etmemeli."

ZÜCCACİYE ÜRÜNÜ ALMANIN TAM ZAMANI

Sezonun başlamasına daha bir ay gibi bir zaman olduğunu belirten Evren züccaciye sezonu başlamadan fiyatların sezon başına göre cazip olduğunu söyledi. Evren sözlerini şöyle noktaladı: "Fiyatlar şu anda zamlara rağmen düşük. Daha zamlı fiyata hiç kimse geçmedi. Şu aylar alışveriş yapılacak en iyi aylar. Nisan ayından itibaren yüzde 20-25 civarında zam olacak. Bu zamlar devletin ithal ürünlere koyduğu Gümrük Vergisi ve döviz farkına göre uygulanıyor. Satılan ürünlerde ithal ürünler de Türk malları da var ama ham madde ithal olduğu için ister istemez etkiliyoruz."

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri