Zorunlu Sigortada Rekabet Gelecek

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, geçen yıl ve bu yıl fahiş bir şekilde artan zorunlu trafik sigortası ücretlerini aşağı çekmek için rekabet ortamı oluşturacaklarını söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, geçen yıl ve bu yıl fahiş bir şekilde artan zorunlu trafik sigortası ücretlerini aşağı çekmek için rekabet ortamı oluşturacaklarını söyledi. İlk etapta Türkiye genelinde bu sektördeki 34 sigorta firmasının trafik sigortası ücretlerini Hazine Müsteşarlığı sitesinde yayınlayacaklarını açıklayan Aydın, sigorta yaptıracak araç sahiplerinin en ucuz şirketi tercih etmesini sağlayacaklarını belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, merkezi Bursa’da olan ve 3 yıl önce Bursa genelindeki 15 taşıyıcı kooperatifinin bir araya gelerek kurduğu ve başkanlığını Orhangazi Taşıyıcılar Kooperatifi eski başkanı Mehmet Emin Turan’ın yaptığı Yeşil Bursa Taşıyıcı Kooperatifleri Birliği’nin toplantısına katıldı. İsmail Aydın, Taşıyıcı Kooperatifleri Birliği’nin toplantısında taşıyıcı kooperatifleri başkanlarının sorunlarını dinledi.

Toplantıda ilk söz alan Yeşil Bursa Taşıyıcı Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Emin Turan, Karayolu Zorunlu Trafik, kasko sigortaları ile akaryakıta yapılan zamların kamyoncu esnafının belini büktüğünü belirtti. Mehmet Emin Turan, "Nakliyeci esnafımız zor şartlarda mesleklerini devam ettirerek evlerine ekmek götürmeye çalışmaktadırlar. Sigorta hizmetlerinin fiyatları son bir yıl içerisinde çeşitli oranlarda artırıldı. Hatta birçok sigorta şirketi istediği fiyattan poliçe kesiyor. Yani zorunlu sigorta ücretleri esnafımız için ikinci vergiden daha ağır. Şöyle ki, sigorta türlerinde son bir yıl içerisinde enflasyonun 15 kat üzerinde fiyat artışı kasko ve zorunlu trafik sigortalarda oldu." dedi.

AYDIN: REKABET ORTAMI SAĞLAYACAĞIZ

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, nakliyeci esnafının her zaman yanında olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Bugüne kadar nakliyeci için çeşitli düzenlemeler getirdik. Amacımız nakliyeciye ekstra külfet getirmek değil, bu mesleği icra etmeyen ve önüne gelenin nakliyeci olmasını engellemek için çeşitli düzenlemeler getirdik. Bu düzenlemelerin tamamı nakliyeci esnafımızın geleceği için önemlidir. Onların iyiliği için bu düzenlemeleri yaptık."

İsmail Aydın sigorta primlerinde yaşanan artışa da değinerek, sigorta şirketleri 2010 ve 2011 yıllarında zarar ettiğini açıkladı. 2012 yılında yüksek zam oranları geldiğini hatırlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bu yüksek rakamlar halen devam etmekte. Bu konuda Hazine müsteşarımızla görüştük. İlk etapta alacağımız önlem şu şekilde olacak: Türkiye’de toplam 34 firma var. Biz Hazine Müsteşarlığının resmi internet sitesinde bu firmaları ve alt ve üst fiyat listelerini yayınlayacağız. Aracını sigorta ettirmek isteyen vatandaşımız siteden en ucuz şirketi belirleyip aracını bu şirketten sigorta ettirme şansı yakalayacak. Böylece rekabet ortamı oluşturup fiyatları da aşağı çekmeye çalışacağız. İlk etapta böyle bir çözüm önerimiz var. Bu sorunu bu şekilde çözemediğimiz taktirde yeni önlemler almaya çalışacağız."

"İŞ TALEBİNİN İKİ KATI KAMYON VAR"

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın toplantıda nakliyeci esnafından gelen tüm talep ve istekleri dinledi. İsmail Aydın, "Türkiye’de nakliye işinde arz talep dengesizliği söz konusu. Talebin iki katı ülkemizde kamyon var. Öncelikli olarak bu sorunu çözmeliyiz." ifadesini kullandı.

Zorunlu sigorta konusunda serbest piyasa politikasına geçiş yaptıklarını anlatan Aydın, "Bu da AB müktesebatı kapsamında yapılan çalışmalardır. Bu kararları mutlaka uygulamalıyız. AK Parti iktidarı olarak bizler attığımız her adımda nakliyeci esnafını düşünerek ve onların geleceğini daha iyi hazırlamak için adım attık." ifadesini kullandı.

KAMYONCU ZORUNLU SİGORTADA SERBEST PİYASAYA KARŞI

Yeşil Bursa Taşıyıcı Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Emin Turan ise zorunlu trafik sigortasında serbest piyasaya karşı olduklarını ifade etti. Enflasyonun şu an 2013 yılının ilk 8 ayında ortalama yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlatan Turan, "Yangın, hırsızlık ve diğer afetler sigortalarındaki fiyat artışı yüzde 5'le enflasyonun gerisinde kaldı. Trafik ve kasko sigortasında ise yüzde 124 ile enflasyonun yaklaşık 15 kat üzerinde yer aldı. Sigorta şirketlerine 2014 yılı itibariyle fiyat serbestliği hakkı tanınması da fiyatların daha da artacağının bir göstergesidir. Yani şoför esnafının yükü her geçen gün daha da artıyor. Hatta sigorta şirketleri, esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep ediliyor. Risk altındaki esnaf sigorta şirketleri tarafından uygulanan zamlarla inim inim inletiliyor." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri