Zimbabve Seçimleri Gözlemcileri İkiye Böldü

Gözlemci kuruluşlardan Çarşamba günü Zimbabve'de yapılan seçimler hakkında birbirine karşıt değerlendirmeler geliyor.

Gözlemci kuruluşlardan Çarşamba günü Zimbabve'de yapılan seçimler hakkında birbirine karşıt değerlendirmeler geliyor. 7 bin çalışanı ile oy verme işlemlerini takip eden Zimbabve Seçim Destek Ağı (ZESN), seçimlere ‘ciddi şekilde gölge düştü’ derken, Afrika Birliği ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ‘güvenli, özgür ve adil’ kelimeleri ile övdü.

Gözlemcilerin yanında şahışların yorumlarında da farklılıklar göze çarpıyor. Seçimleri gözlemleyen Afrika Birliği Misyonu Başkanı Olusegun Obasanjo, "Hayatımda böyle mükemmel bir seçim görmedim." dedi. Obasanjo’ya karşılık, Zimbabve Başbakanı ve Mugabe’nin rakibi Morgan Tsvangirai, "Büyük saçmalık, hükümsüz, boş." sözleri ile son durum hakkında öfkesini ortaya koydu.

Zimbabve Seçim Komisyonu sonuçları hafta başında açıklayacağını duyururken, iktidarki Zanu-PF oyların en az yüzde 75’ini aldıklarını ilan etii.

Zimbabve’de yerel gözlemci ZESN ve koalisyon ortağı Demokratik Değişim Hareketi’nin (MDC) iddiaları arasında, sokak çocuklarına ve yaşı tutmayanlara oy kullandırılması, 200 bin ölünün isminin listelerde yer alması, oy kullanacakların yüzde 35’inin isimlerinin listede yer almaması, yaklaşık 2 milyon fazla oy pusulası bastırılması gibi şuçlamalar var.

Afrika’nın en yaşlı lideri 89 yaşındaki Robert Mugabe’nin 1980’den beri yönettiği ülkede, 2008 seçimlerindeki şiddeti önlemek için Afrika Birliği 69, SADC 562, ZESN ise yaklaşık 7 bin eleman görevlendirdi. Mugabe, ülkesine ve partililerine ambargo uygulayan Batılı kuruluşları seçimlerde ülkesine sokmadı.

Zimbabve’de Mugabe’nin iktidarı kaybetmesi durumunda ülkede 2008 benzeri şiddet olaylarının patlak vereceği söyleniyor. Dünyanın en zengin elmas madenlerine sahip olan Zimbabve’de seçimler yeni devlet başkanını, parlamentoyu ve yerel meclisleri belirleyecek.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri