Zihinsel Engellilerin Sınavı İptal Edildi

Yenihayat Engelliler Kulübü Derneği Başkanı ve Adapazarı Belediyesi meclis üyesi Selim Özen,engellilere yönelik yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınav (EKPSS) sistemindeki bazı uygulamalar sebebiyle zihinsel engellilerin hayatını karattığını...

Yenihayat Engelliler Kulübü Derneği Başkanı ve Adapazarı Belediyesi meclis üyesi Selim Özen,engellilere yönelik yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınav (EKPSS) sistemindeki bazı uygulamalar sebebiyle zihinsel engellilerin hayatını karattığını söyledi.

Özen, yaptığı açıklamada, 27 Nisan 2014 tarihinde yapılan EKPSS’de zihinsel engellilerin büyük sıkıntılara maruz kaldığını, Sakarya’da 10 zihinsel engellinin sınavının iptal edildiğini belirtti. İptal gerekçesinin ‘okuma yazma bilmediğini beyan edip sınavda okutman isteyen zihinsel engellilerin sınav kitapçığına bakmaları olduğunu belirten Özen, “Bu insanların sınavları bu gerekçeyle iptal edilmiş. Sorunun cevabına falan bakmamışlar. Salona konulan kamerada kitapçığa baktıkları tespit edilmiş. Kitapçığa bakmaları okuma yazma bilmeleri olarak yorumlanmış ve sınavları iptal edilmiş. Cevaba bakmıyor, soru kitapçığına baksa ne olacak bakmasa ne olacak?” diye konuştu.

Zihinsel engellilerin ortopedik engelliler gibi değerlendirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Özen, şunları kaydetti: "Zihinsel engelli bireylerin herkes tarafından bilinen özellikleri okuma yazma bilseler bile kavrama zorluğu ve erken unutmalarıdır. Belki bu sebeple kitapçığa bakmışlardır. Ayrıca bu kitapçığa oradaki görevliler varken nasıl alıp baktılar. Demek ki görevliler de buna müsaade etmiş. Demek ki sınav görevlilerinin zihinsel engellilerle iletişim kurabilecek eğitimi almadıkları görülüyor. Sınavda bazı uzun metinler var. Bu soruları nasıl hemen anlayabilecek."

Engelleri sebebiyle hayatının hiçbir alanlarında sahtekarlığa ve emek hırsızlığına tevessül etmeyecek ve bu konuda fikir yürütemeyecek kadar temiz insanların adlarının bu tür vakalara karıştırılmasının üzüntü verici olduğunun altını çizen Özen, "Bu gerekçeyi gördükten sonra bu sınavı yapanların, salonda engelli bireye yardımcı olmak için görevlendirilenlerin, zihinsel engelli bireylerle hiç karşılaşmadıkları ve onların özel durumlarını bilmedikleri ortaya çıkıyor. Zihinsel engelli bireylerin sınav kuralları zincirini kılavuzdan öğrenebilmesi mümkün değildir. Sınav sırasında görevlilerin bu konudan habersiz olmaları sınav görevlileri ile iletişim kopukluğu yaşanmaktadır." şeklinde konuştu.

Özen, sınav sistemindeki aksaklıklar sebebiyle hem zihinsel engellilerin, hem de ailelerin perişan olduğunu vurgulayarak “Aileler çocukları üzülmesin diye konuşmak istemiyor. Bu insanların hayallerini yıkmaya, hayatlarını karatmaya kimin hakkı var. Bir an önce bu insanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri