Zeytinyağı fiyatları coştu!

Küresel anlamda yaşanan zeytinyağı krizi fiyatları kötü etkiledi. Yaşanan kuralık nedeniyle üretim azaldı

Zeytinyağı üreticisi olan ülkelerde kuralığın artmasından dolayı üretimin azalması ve yemeklik zeytinyağın talebin artması nedeniyle zeytinyağı fiyatları rekor kırdı. Dünya genelinde zeytinyağı üretici olan ülkelerde aşırıcı sıcaklardan dolayı geçen kuraklıkta zeytin hasadı istenildiği gibi yapılamadı. Üretimde yaşanan eksiklik dolaysıyla dünya genelinde zeytinyağı fiyatları rekor seviye geldi. Zamların birbirini kovaladığı sektörde küresel çapta kriz yaşanması anbean meselesi olduğu uzmanlar tarafından bildirildi. Türkiye genelinde Manisa ve Çanakkale de yaşanan kuralıklardan zeytin hasatı istenildiği kadar yapılamadı.

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Şimdi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı zeytinimiz çok büyük etkilendi. Nisan, mayıs, haziran aylarında yağan şiddetli yağmurlar çiçekte olan zeytini etkiledi. İnsanlar zeytin bahçelerine gitmeye korkuyorlar. Bütün masrafları kestik. Şu anda ilaç, gübre gibi işlemler yapılmıyor. Çünkü ancak kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar zeytin var. İnsanlar zeytin bahçelerine gidecekler ihtiyaçları olan zeytini toplayacaklar, yağlarını çıkarıp ihtiyaçlarını karşılayacak. Bunu geçmiş dönemlerde de yapıyorduk. 10 yıldır zeytin para etmeye başladığı için insanlar bunun ticaretine döndü. Ancak şu şartlarda hiçbir şekilde zeytin bahçesine işçi sokup zeytin toplayacaklarını sanmıyorum” dedi.

Avrupa da fiyatların yükseldiği duyumlarını aldığını söyleyen Okur, “İspanya ve İtalya’daki büyük kuraklıktan dolayı dünya piyasası etkilendi. Son duyumlarımıza göre Avrupa piyasalarında 8,7 dolar gibi fiyatlar geziyor. Bizim ülkemizde de şu anda 200-250 TL civarında zeytin yağı satılıyor. Sezonda fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü yok yıldayız. Keşke zeytinimiz çok olsa zeytinyağı fiyatları düşse. Çünkü bizler yaptığımız masrafı komple araziye yapıyoruz. Bütün masrafları karşılamak için çok çaba harcanıyor. Olumsuz iklim koşullarından dolayı zeytin ve zeytinyağında çok büyük olumsuzluklar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

İSPANYA ZEYTİNYAĞI KRİZİ YAŞIYOR

Küresel zeytinyağı fiyatlarına yön veren pazarlardan biri İspanya pazarıydı. Dünyanın en büyük zeytinyağı tedarik ettiği ülke olan İspanya'da kuralıktan üretim düştü. Türkiye' de zeytinyağı krizinden etkilenen ülkeler arasında bulunuyor.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ YARI YARIYA DÜŞTÜ

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) son raporuna göre, Akdeniz'deki "aşırı kuru hava" nedeniyle küresel zeytinyağı fiyatları Eylül ayında ton başına 8.900 dolara yükseldi. USDA, Ağustos ayındaki ortalama fiyatın bir önceki yıla kıyasla %130 daha yüksek olduğunu ve "gevşeme belirtisi göstermediğini" vurguladı.

Emtia piyasası istihbarat firması Mintec'in verilerine göre, İspanya'nın zeytinyağı üretimi son sezonda yaklaşık 610.000 tona geriledi. Bu da normal 1,3 ila 1,5 milyon ton olan üretime kıyasla %50'den fazla bir düşüş anlamına geliyor.

Analizde, "Türkiye'nin dökme zeytinyağı ihracatını askıya alma kararı işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Askıya alma, İspanya'da zaten sınırlı olan hacimleri daha da kötüleştirdi" ifadeleri kullanıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri