Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), dökme ve varil zeytinyağı ihracatına yönelik getirilen kısıtlamaların, iç piyasadaki fiyatları düşürmek yerine yüzde 30 artırdığını açıkladı. Birlik başkanı, "Zeytinyağı ihracatında uygulanan kısıtlamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini" belirtti.
Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması ve Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Yıldızları Ödül Töreni'nde konuşan EZZİB Başkanı Davut Er, Türkiye'nin 2022/23 sezonuna 50 bin ton zeytinyağı stoğuyla girdiğini ifade etti. Rekoltenin 380 bin ton olarak hesaplandığını ve Afrin'den gelen 50 bin ton zeytinyağını dikkate aldıklarında 480 bin ton düzeyinde zeytinyağına ulaşıldığını dile getirdi. Er, iç tüketimin 160 bin ton, ihracatın 150 bin ton olduğunu ve yeni sezona 170 bin ton stok fazlasıyla girildiğini, 2023/24 sezonunda ise 179 bin ton rekolte beklendiğini aktardı.
Er, "Türkiye'nin zeytinyağı arzında paniğe neden olacak bir durum olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum. Fiyatlarda kısıtlama uygulamasının ardından yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış yaşandı" dedi. İhraç edilemeyen zeytinyağlarının depolarda bekletildiğini ve sıcak hava ile olumsuz depolama koşulları nedeniyle bozulma riskiyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Bu durumun asidite ve diğer kalite özelliklerine zarar verdiğini, yüksek kaliteli sızma yağların rafine yağlara dönüştüğünü ve bu da yüzde 30'luk bir değer kaybına yol açtığını belirtti. Er, "Bu kısıtlama uygulamasının hem iç piyasada hem de ihracatta olumlu bir sonuç doğurmadığını gösterdi" dedi.