‘Zeytindalı 'hak' harekatıdır’

Bombaların düştüğü hedefteki kent Kilis'te halkın dirayeti ve kararlılığı, Mehmetçiğin Zeytindalı harekatındaki büyük başarısı, özlemle beklenen haberlerin mutlulukla gelmesine neden oluyor

Geçtiğimiz hafta sonu Konya Gazeteciler Cemiyeti organizesi ile heyet olarak Zeytindalı harekatının yapıldığı sınır bölgesi Kilis, Hassa ve Hatay'ında içinde bulunduğu bir inceleme programı düzenlendi. Programın amacı hem harekatta görev alan Mehmetçiğimize destek olmak, hem de bölge halkına yalnız olmadıklarını göstermek için olayları tüm açıklığı ile yerinde görmekti. Nitekim de eksiği olmadı fazlası oldu. İlk durağımız harekatın en önemli bölgesi olan Kilis oldu. Çünkü Kilis hem Afrin'e 7 kilometrelik uzaklığı ile hem de Zeytindalı harekatının fitilini ateşleyen olayların odak noktasıydı.

HAYAT NORMAL AKIŞINDA

Kilis kent merkezine girildiğinde hayatın normal akışı ile devam ettiğini görmemiz mümkün ancak bölge halkıyla yaptığımız görüşmelerde olayın bizlerin bildiğinin çok fazlası olduğuna şahitlik ettik. Kilis’teki ilk ziyaretimiz bize ev sahipliği yapan Kilis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nezir Çağlar ve yönetim kurulu üyeleri oldu. Sıcakkanlılıkları ve içtenlikleri ile bize şehir ve olaylar hakkında bilgiler verdiler.  Ardından 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun'u ziyaret ettik. Rektör, olayların bölge için değil Türkiye için önemli olduğuna vurgu yaparak tüm Türkiye'nin verdiği desteğin önemli olduğunun altını çizdi. 

Daha sonra Kilis Valisi Mehmet Tekinaslan'ı makamında ziyaret ederek kent ve olayların en net bilgisini aldık. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Mehmet Tekinaslan, Kilis halkının güçlü bir iradeye sahip olduğunu belirterek, "Kilis halkı güçlü ve beraberlik içerisinde hayatlarını sürdürüyor. Zor günler geçiren halkımız operasyonların devam etmesine rağmen hayatlarını burada huzur ve güven içerisinde geçirmeye devam ediyor. Bu konuda halkımıza basınımıza teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberliğimiz tüm dünyaya örnek oldu ve olmaya da devam edecek" diye konuşarak desteklerin ve duaların hareketin en önemli bölümü olduğuna dikkat çekti. 

MEHMETÇİĞİN MORALİ ÜST SEVİYEDE

Vali Mehmet Tekinanslan'ın ardından Mehmetçiğimizin kışlası Jandarma Alay Komutanlığı ziyaretimiz gerçekleşti. Türkiye'nin birçok bölgesinden destek için gelen heyetleri kapıda karşılayan İl Jandarma Bölge Komutanı Jandarma Albay Hakan Başaklıgil, içtenliği ile Konya heyetini karşılayarak yakından ilgilendi. Cemiyet Başkanımız Sefa Özdemir'in Mehmetçiğimize hediye ettiği  Kuran-ı Kerim ve Türk Bayrağını öperek alan Albay Hakan Başaklıgil, Mehmetçiğin moralinin üst seviyede olduğunu ve bunun en büyük nedeninin yapılan dualar ve halkın verdiği destek olduğunu hatırlattı. Oldukça samimi ortamda gerçekleşen ziyarette Konya'ya yabancı olmadığını anladığımız Albay Başaklıgil, Kayınpederinin Konya'da 11 yıl görev yapması nedeniyle Konya'ya birçok kez geldiğini ifade ederken, Konyaspor ve Milli maçlar nedeniyle tanıdığı Nalçaçılılar taraftar grubu bahsi de ilgi çekici oldu. Morali, dirayeti ve hedefe olan inancı ile bizleri derinden etkileyen Albay Hakan Başaklıgil, bir bakımdan harekatta yer alan tüm Mehmetçiğin de tercümanı oldu. Moral vermek için gittiğimiz Kışlada moral alarak dönen heyetimiz Kilis Emniyet Müdürü Günter Şenses'i de ziyaret etti. Kent merkezinin asayişinin güvende olduğunu ifade eden Şenses, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirerek teşekkür etti.

ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Son ziyaretimizde bizleri Belediye'nin sosyal tesislerinde ağırlayan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Belediye olarak süreç boyunca bölge halkının ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını belirterek zorlandıkları süreçlerinde olduğunu hatırlattı. Başkan Kara, 95 bin nüfuslu Kilis'te 140 bine yakın Suriyeli mültecinin yaşadığına dikkat çekerek, "Zor bir süreçten geçiyoruz. Belediyecilik anlamında hizmetlerimiz aksamadan devam ediyor. Ancak zaman zaman tıkandığımız yerler oluyor. Çünkü Suriye'de yaşanan iç savaştan sonra bir gece de nüfusumuz yüzde 200 arttı. Dolayısıyla bunun getirdiği ekstra yükler oluştu. Biz kendimizi 95 bin nüfusa hizmet vermeye planlamışken bir anda artı 140 bin olunca ister istemez hizmetler de zorluklar oluştu. Ancak buna rağmen Dünya'nın hiçbir ülkesinde böylesi bir misafirperverliği gösteren şehir bulunmuyor. Bizler Kilis halkı olarak zor bir dönem geçiren Suriyelilere kucağımızı açtık ve onları kucakladık. Kucaklamaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

KİLİS BELEDİYESİ YALNIZ BIRAKILMIŞ

Kilis halkının roketlerin düştüğü günlerde gösterdiği birlik ve beraberliğin de önemine dikkat çeken Başkan Kara, "Düşünün nereye ve ne zaman düşeceği belli olmayan bombaların altında yaşam sürdük. Hayatımızın iğne uçunda bağlı olduğu bir durum da halkımız şehrini terk etmedi ve etmediğini de dünyaya gösterdi. Böylesine bir belirsizliğin içerisinde insanlarımız kaçmak yerine halka açık alanlarda dimdik durdu. Bugün yapılan operasyonlar ile halkımız rahat bir nefes aldı. Bugün Suriye'ye neden müdahale ediliyor sorusunu soranların gelip burada yaşamalarını istiyoruz. O zaman bu operasyonların ne denli halkı ve gerekli olduğunu görecekler" diyerek yaşadıkları zor günleri özetlemeye çalıştı. Başkanın samimi söylemleri olayın ne boyutta olduğu anlatırken Belediye kardeşliği anlamında da yalnızlıklarının resmi oldu. Çünkü Kilis Belediyesine en yakın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bile yeterli desteği göstermemiş. Bunun yanında diğer Büyükşehir Belediyeleri de Kilis Belediyesini yalnız bırakmış.

ASAYİŞ OLAYI AZ

Başkanla yaptığımız sohbetin ardından Kent merkezinde yaptığımız gezide Kilis halkının Mehmetçik ile bütünleştiğini de görmemiz birlikteliğin nişanesi olarak gözümüzden kaçmadı.

Roketli saldırıya uğrayan Çalık Camii ile Doğanhan Restorant'ta da yaptığımız incelemede ise olayın boyutunun ne denli önemli olduğunu gördük. Öyle ki hainler teröristler sınırdan saldırı yaparken yer konum gözetmeden rastgele saldırı yapmışlar. Çünkü Çalık Camii ve Doğanhan Restoran şehrin merkezinde olan ve çevresinde evlerin okulların olduğu bölge. Daha iyi anlaşılması için Zaferin veya mevlana civarı veya Adalhan, Nalçacı Caddesi gibi yerler düşünülebilir. Böylesi bir durumun yaşanması ister istemez Kilis halkını tedirgin etse de halk patlayan roketlerden yaşanan can pazarından geri atmamış ve Kilis'e daha çok bağlanmış. Ayrıca Kilis'te var olan mevcut nüfusun neredeyse iki kat fazlası olan Suriyeli mültecilerin olmasına rağmen asayiş olayının olmaması, Kilislilerin Suriyelilerle yaşamaya alışmış olmalı kardeşlik duygularının da resmini ortaya koymuş oluyor.

DÜŞÜNCELERİM TAMAMEN DEĞİŞTİ

İnceleme ziyaretleri sonrası düşüncelerimi şöyle anlatabilirim; ziyaret öncesindeki düşüncelerim ziyaret sonrası tamamen değişti, nedeni ise olayları yerinde görerek, ilk ağızdan duyarak ve en önemlisi o atmosferi yaşayarak derinlemesine irdelemek. Hiçbirşey TV karşısında izlenenler gibi değil, bölge insanının hislerini duygularını ne resim ne ekran yeterince yansıtamıyor. Mehmetçiğimizin inancı kararlılığı Komutanlarımızın dirayeti ve bilgi tecrübesi dahası 7'den 70'e tüm yüreği vatanımız aşkıyla yanan vatandaşın duası desteği o ortamda daha net görülüyor.

Çünkü Zeytindalı harekatı sadece Kilis, Hassa Hatay sınırlarını güvene almaktan ibaret değil, bu hareket ülkemizin güvenliğinin azaldığını düşünen iç ve dış mihrakların tamamına gerçekleştirilen bir harekattır. Çanakkale ruhunun dirildiği bir harekattır. Şehadete koşarak giden Mehmetçiğin dosta güven, düşmana korku saldığı bir harekattır. Çünkü Hatay dönüşü ziyaret ettiğimiz Kilis Kocabeyli Jandarma Karakolunda Mehmetçiğimizin harekatta kendilerine de görev verilmesi için ettikleri dua ve şehadet özlemlerini çakmak gözlerinden okumak harekatın büyüklüğünü anlatmaya yetiyordu.  Hatay yolunda yer alan Hassa'da özelikle ilçenin girişindeki elinde Türk bayrakları ile kalabalık halk topluluklarını görmek ise vatandaşın desteğinin bitmeden tükenmeden devam ettiğini gösteriyordu. Dualar ve destekler cephede mücadele eden Mehmetçiğimiz ve Özgür Suriye Ordusuna güç verirken yılmadan yapılan mücadele neticesinde Pazar günü sabah Afrin'e girildiğini ve bayrağımızın dalgalandığını görmek dua ve desteğin bundan sonrada daha fazla olması gerektiğine karar kıldıran etken oldu. Allah Mehmetçiğimize güç kuvvet versin, Şehitlerimize Rahmet etsin, Gazilerimize acil şifalar versin. Bölge halkına ve yöneticilerine de sabırlar versin. Birliğimiz beraberliğimiz devam ettiği sürece Allah’ın izni ile bu ülke hep daim ve baki olacaktır...

MUHAMMET GÜMÜŞ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri