Zeytincilik Sektöründe Hasat Şenliği Başlıyor

Türkiye’de 41 ilde üretimi yapılan ve 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin sektöründe hasat heyecanı başlıyor.

Türkiye’de 41 ilde üretimi yapılan ve 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin sektöründe hasat heyecanı başlıyor. Zeytin hasadını her sene şenlik havasında başlatan sektör, bu yıl 26-27 Ekim tarihlerinde sofralık zeytin üretiminin başkenti Akhisar’da, Akhisar 5. Zeytin Hasat Şenliği düzenliyor.

Akhisar Ticaret Borsası’nın evsahipliğini yapacağı şenlikte zeytinler dalından toplandıktan sonra sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında geçirdiği aşamalar tanıtılacak. Program çerçevesinde Akhisar Müzesi de gezilecek. 5 bin yıllık tarihe sahip olan Manisa'nın Akhisar ilçesinin geçmişine yolculuk yapacak misafirlere, müzenin açık olan bahçesinde kurulmuş masalarda, Zeytinyağlılar Yarışması'nda dereceye giren yemekler ikram edilecek. Şenlik kapsamında 27 Ekim 2013 Pazar günü ise Akhisar Gölet Alanı’nda misafirler, kendi adlarına, "ölmez ağaç" olarak tabir edilen zeytin fidanlarını uzmanlar eşliğinde dikecek. Daha sonra Akhisar’ın, sayısı 12 milyonu bulan zeytin ağacı varlığını helikopter turuyla gökyüzünden görme imkanı bulacaklar.

AKHİSAR FUTBOLDA DA ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNDE DE ZİRVEDE

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, futbol takımıyla Süper Lig’de zirve mücadelesi veren ilçenin, zeytincilik sektörünün de süper liginde zirvedeki yerini uzun yıllar önce aldığını kaydetti. 2013/14 sezonu için rekolte çalışmalarında Akhisar’da 75 bin ton sofralık zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı tahminleri yapıldığını kaydeden Alhat, “Rekolte çalışması tamamlandıktan sonra güzel yağışlar oldu. Borsa olarak bizim tahminimiz, Akhisar ve çevresinde 80 bin tonluk zeytin rekoltesinin olacağı yönünde. Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20-25’lik bölümü Akhisar ve çevresinde yetiştiriliyor. Akhisar’da 245 zeytin işleme tesisi, 35 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. Zeytinin toplamasında çalışan işçilere, bir sezonda yaklaşık 1,5 milyon adet yevmiye ödeniyor. Zeytin ve zeytinyağı tesislerinde ise ortalama 15’er kişi istihdam edildiğini düşündüğünüzde, yıllık yaklaşık 3 milyon adeti aşkın yevmiye dağıtımı söz konusu. Bu sayede zeytincilik sektörünün Akhisar’a bıraktığı katma değer artıyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri