Zeytinciler 5. Bölge Teşvik Sistemi'ne Girmek İstiyor

Türkiye’nin zeytin üretim bölgelerinde yaptığı toplantılarla zeytincilik sektöründe işbirliği ve sinerjiyi artırmayı amaçlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK),...

Türkiye’nin zeytin üretim bölgelerinde yaptığı toplantılarla zeytincilik sektöründe işbirliği ve sinerjiyi artırmayı amaçlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Ayvalık ve Aydın’dan sonra Akhisar’da zeytin ve zeytinyağı sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi.

Türkiye’de sofralık zeytin üretiminin başkenti konumunda olan ve sahip olduğu 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçesi konumundaki Akhisar’daki toplantıya, Akhisar Ticaret Borsası ev sahipliği yaptı. Yeni çalışma döneminde her ay yapacakları toplantılarını farklı yerlerde yapma kararı alan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, “Biz sadece ihracatçıyız, ihracat ile ilgili konuyla ilgileniriz, diğer konuyla ilgilenmeyiz felsefesinin yanlış olduğunu, tarımla ilgili ihracatçıların tarımın tarlasından, sanayisinden, komisyonundan, ihracatına kadar bütün bölümleriyle kucaklaşması gerektiğini, bu sorunları inceleyerek çözüm bulması gerektiğine inanıyoruz. Yönetim kurulu ile her ay yaptığımız toplantılarımızı değişik il ve ilçelerimizde yapıyoruz.” dedi.

Türkiye’de zeytincilik sektörüne son 10 yılda büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Renklidağ, zeytin ağacı varlığının 89 milyondan 176 milyona çıkarıldığını, yeni dikilen ağaçların ürün verme konumuna geleceğine işaret etti. Türkiye’nin, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi ile dünya birincisi konumuna geleceğinin öngörüldüğünü dile getiren Renklidağ, “Bu süreçte Türk zeytincilik sektörünün üretiminin katma değere dönüşmesi için 5. Bölge Teşvik Sistemi’ne alınmayı talep ediyoruz. Zeytincilik sektörü olarak, bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sağladığı katma değerin yüzde 100’e yakını Türkiye’de kalan zeytincilik sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi’ne alınmayı hak ediyor.” diye konuştu.

"RUSYA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ İÇİN FIRSAT OLABİLİR"

Rusya’nın, Avrupa Birliği ülkelerinden gıda ürünleri ithalatına koyduğu ambargonun, Türkiye’den Rusya’ya zeytin ve zeytinyağı ihracatı açısından avantaj oluşturacağına da değinen EZZİB Başkanı Renklidağ, “AB’den ithalatta zeytin ve zeytinyağı, ambargo konulan ürünler arasında olmamakla birlikte, içinde bulunduğumuz konjonktür bizim için avantaj olabilir. Bu dönemde özellikle ürün kalitesine önem verilmesi gerekiyor, bu sayede Rusya pazarını yeniden kazanabiliriz.” şeklinde konuştu.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ise Akhisar’daki zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmaların sorunlarının tartışılacağı bir program olduğunu, Akhisar’daki ihracatçı firmaların sayısını artırmak için Akhisar Ticaret Borsası ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ortak çalışma yürüteceğini kaydetti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri