'Zeytin Ve Zeytinyağında Lisanslı Depoculuğa İhtiyaç Duyuluyor'

Gaziantep Ticaret Borsası’nın Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bilinçli ve bilimsel tarımın yanı sıra zeytinyağında lisanslı depoculuğa büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi...

Gaziantep Ticaret Borsası’nın Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bilinçli ve bilimsel tarımın yanı sıra zeytinyağında lisanslı depoculuğa büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Projesi Mevcut Durum Analizi Çalıştayı”, Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda zeytin üreticisi ve işletmecisinin yanı sıra akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki mevcut durum ve ileriye dönük projeler masaya yatırıldı.

Ulusal zeytin ve zeytinyağı çalıştayının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, zeytinin ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Tarımsal üretimde ölçme ve izlemenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “Elde ne olduğunu bilmeden bir şeyin matematiksel hesabını yapamazsınız. Bu nedenle rekolte tahmini özellikle bu sektörde büyük önem ve ehemmiyet arz ediyor. Ayrıca ihracatın artması için kalitede sürekliliğin devam etmesi de önemli gördüğümüz hususların başında geliyor. Dünya piyasalarında sürekli kalite ile ilgili ciddi bir boşluk ve algı eksikliği var. Sürekli kaliteyi sağladığımız sürece piyasalarda her zaman en üst noktaları hedefleyebiliriz.” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son 5-6 yıl içerisinde bölge çiftçisi tarafından çok sayıda yeni zeytin ağacının toprakla buluşturulduğunu söyleyen Tiryakioğlu, “Bizim bir öngörümüz var. Zeytine kardeş gördüğümüz Antep fıstığında yeni dikilen fıstık ağaçların ürün vermesiyle birlikte şuan 100-150 bin ton olan rekoltemizin 4-5 yıl içerisinde 300-400 bin ton seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. Bilinçli ve bilimsel tarımın yanı sıra zeytinyağında lisanslı depoculuk da en büyük eksiklerimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Türkiye’de stratejik öneme sahip 17 farklı ürüne destek verildiğini ve bunlardan birinin de zeytinyağı olduğun belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sektör çalıştayının İzmir ve Bursa’dan sonra 3’üncüsünün Gaziantep’te gerçekleştirildiğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri