Zeytin Kanunu Değişikliğine Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Tepkisi

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, zeytin alanlarının Zeytin Kanunu ile korunduğuna işaret ederek, "Zira zeytinin anavatanı Anadolu olmasına rağmen Türkiye; İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan’dan daha geri durumlara düşmüştür."...

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, zeytin alanlarının Zeytin Kanunu ile korunduğuna işaret ederek, "Zira zeytinin anavatanı Anadolu olmasına rağmen Türkiye; İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan’dan daha geri durumlara düşmüştür." dedi.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkan Fehmi Kiraz, yayımladığı zeytin bildirisinde, Bakanlık ve hükümetin maden lobilerinin baskısına dayanamayarak Zeytin Kanunu’nda net şekilde ifade edilen Bazı Koruma Esaslarını Uygulama Yönetmeliğini değiştirmek suretiyle izin verme yoluna gittiğini vurguladı.

'DANIŞTAY’DA DAVA EDİP 1 YIL ÖNCE YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞTUK'

Fehmi Kiraz, açıklamada, "Türk tarımına ve zeytin üreticilerine sorumluluğumuzdan dolayı değiştirilen o yönetmeliği Danıştay’da dava edip 1 yıl önce yürütmesini durdurmuştuk. Ancak yönetmelik, değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ile amaçlarına ulaşamayanlar öncelikle Soma’nın Yırca köyünde acil kamulaştırma yolu ile 6000 zeytin ağacının katline sebep olmuşlardır. Amaçlarına yine ulaşamamışlar. Danıştay, kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştur." ifadelerini kullandı.

'KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİ İSTEMİYORUZ VE ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ'

Amaçlarına ulaşmak için ‘her yol mübahtır’ diyenlerin şimdi bu işi kökten halletmek için Zeytin Kanunu’nu değiştirmek istediğine dikkat çeken Kiraz, "Bu arada zeytin üretilen birçok bölgemizde zeytin ağaçlarının kesim olayları devam etmektedir. Milli ekonomimize büyük katkılar sağlayan, ileride fındık gibi üretimde dünyada tekel olabileceğimiz ürün olan zeytin ve zeytinyağı sektörümüz ve çiftçilerimiz için Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği olarak bu Kanun değişikliğini istemiyoruz ve şiddetle karşı çıkıyoruz." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri