Zeytin Fidanı Dikimine Yasak Yok

Zeytincilik sektörünün etkili sivil toplum kuruluşu Zeytindostu Derneği, son günlerde özellikle sosyal medyada 2014 yılında zeytin fidanı dikiminin yasaklanacağı yönündeki söylentilerin artması üzerine bir açıklama yaptı.

Zeytincilik sektörünün etkili sivil toplum kuruluşu Zeytindostu Derneği, son günlerde özellikle sosyal medyada 2014 yılında zeytin fidanı dikiminin yasaklanacağı yönündeki söylentilerin artması üzerine bir açıklama yaptı. Söz konusu bilginin doğru olmadığını belirten Dernek Başkanı Abidin Tatlı, konunun fidan desteklemelerine getirilen sınırlamadan kaynaklandığını söyledi.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş kullanıcı sayısına sahip sosyal medya mecralarında hızla yayılan, “Zeytin fidanı dikimine 2014’te yasak geliyor” söylentisinin artması, Zeytindostu Derneği’ni harekete geçirdi. Konuyla ilgili olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek için açıklama yapan Tatlı, yıllardır her çıkan kanunda Zeytin Kanunu'nun biraz daha esnemesiyle sektöre ilişkin hatalı bilgilerin yeni boyutlar kazandığını söyledi. 18 Mayıs 2013 tarihli Resmî Gazete'deki 28651 Sayılı Yurtiçi Sertifikalı Fidan/Çelik Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ’in hatalı yorumlandığını belirterek, “Yasak yok, fidan desteğine sınırlama geliyor.” dedi. Destek sağlanacak arazilerin yeniden tanımlandığı tebliğe ilişkin bilgi de veren Abidin Tatlı, şunları kaydetti: “Burada bir yasaklanma olmayıp, '10 dekar alan üzerinde sertifikalı yağlık fidanlara dekar başına 100 TL, yağlık standart fidana ise dekarda 50 TL desteğin, marjinal tarım arazisi olması gerekir.' ibaresi yer almaktadır. Doğrusu bu uygulama, yıllardır üzerinde durduğumuz ve bakanlıktan talep ettiğimiz bir durumdu. Talebimiz, 1. sınıf tarım arazisi ya da taban arazilerine zeytin dikimine tarımsal fidan desteğinin kaldırılmasıdır. Burada kesin hüküm, fidan desteği için marjinal tarım arazisi şartı getirilmiştir. Dikimin sınırlandırılması ya da yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir. Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de bu tebliğ dışında bir düzenlemenin bulunmadığını teyit etmiş bulunuyoruz.”

TÜRKİYE'DE 160 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede 160 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Yaklaşık 40 milyon tanesi meyve veren, 13 milyonu da meyve vermeyen yaşta olmak üzere toplam 53 milyon tane sofralık üretim için zeytin ağacı mevcut. Yağlık zeytin ağaçlarının sayısı ise 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 81 milyon meyve veren ve 24 milyon meyve vermeyen yaşta olmak üzere 105 milyon adet. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri