Zeybekci’den Merkez Bankası’na: Ha Gayret Faizleri Aşağı Çekelim

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türk Lirası'nın aşırı artmasının ihracatın üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bunun oluşmasını istemiyoruz. Türkiye’nin ekonomik menfaatleri anlamında bunu hiç istemiyoruz....

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türk Lirası'nın aşırı artmasının ihracatın üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bunun oluşmasını istemiyoruz. Türkiye’nin ekonomik menfaatleri anlamında bunu hiç istemiyoruz. Bunun için faizin bir an önce aşağı yönde piyasanın faiz eğilimini desteklenmesi lazım. Merkez Bankamıza buradan diyoruz ki, ‘Ha gayret.’ Ha gayret bir ön gösteriyle piyasanın önüne düşerek faizi aşağı çekerek bizim öngördüğümüz bu riski ortadan kaldıralım.” ifadelerini kullandı.

Birinci çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yazılı açıklama yapan Zeybekci, Türkiye’nin ekonomide iyi bir tablo ortaya koyduğunu vurguladı.

Yüzde 4,3 büyüme oranından duyduğu mutluluğu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

“Türkiye bu anlamda pek çok ülkenin önünde. Büyüme rakamları ülke açısından son derece önemli. Türkiye büyümek, üretmek ve ihracat ile istihdamını arttırmak zorunda olan bir ülke. Ekonomi politikalarımızı da buna göre uyguluyoruz. Bugün açıklanan birinci çeyrek büyümeleri ile 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke olduk. Türkiye 2014 birinci çeyrek verisi açıklanan 25 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin 25’inden de en hızlı büyüdü. Türkiye, 19 G20 ülkelerinden de daha hızlı büyüdü. Türkiye OICD’de 31 ülkede açıklanan ülkelerin 31’inden daha fazla büyüdü.”

"18 ÇEYREKTE ORTALAMA YÜZDE 6 BÜYÜDÜK"

Türkiye ikinci çeyrekte de aynı şekilde büyümesini sürdüreceğine değinen Zeybekci, “Sanayi ile ilgili rakamlar, istihdam, ihracatla ilgili açıklanan rakamları bu büyümeyi destekliyor. Türkiye 18 çeyrekten beri arka arkaya büyümesini başaran ve ortalama yüzde 6 büyüyen bir ülkedir. Türkiye’nin yaşadığı problemler vardır ama bu büyümesini hiçbir zaman eksiye düşürmeden devam edecek.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri