Zeybekçi: Kredi Kartını Yasaklamak Hukuken Tanımlayamadığımız Sıkıntılar Üretir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, BDDK tarafından Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği’nde yapılan kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek altın ve telekomünikasyonla ilgili harcamalarda taksit yapılamayacağına yönelik kararının lüks tüketime.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, BDDK tarafından Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği’nde yapılan kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek altın ve telekomünikasyonla ilgili harcamalarda taksit yapılamayacağına yönelik kararının lüks tüketime karşı alınan bir tedbir olduğunu söyledi. Gelecekte vatandaşların sosyal problemler yaşamaması için önlem aldıklarını ifade eden Zeybekçi, “Kredi kartlarında getirilen kısıtlamalar lüks tüketimle ilgili. Günlük hayatta tüketimi sınırlandıran tedbirler halinde geldiği zaman da ekonomi bu sefer kendi tedbirlerini bulmaya başlar. Siz kredi kartını yasaklarsınız, başka enstrümanlar, kontrol edemediğiniz, sıkıntı yaşayacağınız, hukuken tanımlayamadığınız başka enstrümanlar üretilmeye başlanır. Bu da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yapılan düzenlemenin arkasındayım.” diye konuştu.

BDDK’nın Resmi Gazete’de yer alan ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği’ne göre kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek altın ve telekomünikasyonla ilgili harcamalarda taksit yapılamayacağı belirtildi. Resmi Gazete’de yer alan değişiklik, telekomünikasyon sektöründe taksitleri engellemiş, elektronik cihaz, beyaz eşya ve mobilyada her türlü kredi kartı alışverişlerinde 9 taksit sınırlaması getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’de milli gelirin dört misli artması siyasi ve ekonomik istikrardan dolayı insanların gelecek beklentilerine de olumlu yansıdığını söyledi. “Milli gelirimiz 3,5 kat artarken tüketim hevesimiz ve talebimiz 3,5 kattan daha fazla arttı. Bu artışta geçtiğimiz dönemde lüks tüketimde ve geleceği borçlanarak yaptığımız tüketimlerde de olması gerekenden fazla bir Pazar ortaya çıkardı.” değerlendirmesinde bulunan Zeybekçi, lüks tüketimin arttığına dikkat çekti.

DÜZENLEME LÜKS TÜKETİMLE İLGİLİ

Türkiye’nin 3, 5 milyar dolarlık cep telefonu ithalatı yapmasının, 2002 yılında ortalama cep telefonu fiyatının 150 dolarken bugün 220 dolara çıkmasının önemli olduğunu ifade eden Zeybekçi, “Ekonomiyi bir vücut gibi düşünürsek bir nefis var bir akıl var. Nefis fazla tüketmek istiyor. Akıl buna tedbir alması gerekiyor. Fazla tükettiği zaman problemler yaşayacak. Gelecekte vatandaşımızın sosyal problemler yaşayacağı öngörerek alınmış tedbirlerdir. Kredi kartlarında getirilen kısıtlamalar lüks tüketimle ilgili. Gerekli olmayan keyfe keder tüketimle ilgili yapılan çalışmalardır. Günlük hayatı tüketimi sınırlandıran tedbirler halinde geldiği zamanda ekonomi bu sefer kendi tedbirlerini bulmaya başlar. Siz kredi kartını yasaklarsınız, başka enstrümanlar, kontrol edemediğiniz, sıkıntı yaşayacağınız, hukuken tanımlayamadığınız başka enstrümanlar üretilmeye başlanır. Bu da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yapılan düzenlemenin arkasındayım. Destekliyorum.” diye konuştu.


İçişleri Bakanı Efgan Ala’nın 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından, "Maalesef borsadaki çöküş ve dolardaki yükseliş 104 milyar dolar oldu. Şimdi doları kim aldı. Ben bir şey söylüyorsam tesadüf değil. Bunun şu ana kadarki Türkiye'ye maliyeti 104 milyar dolar bunlar ortaya çıkıyor. Kim bilgileri sızdırıyor ve kimler kazanıyor." sözlerine de değinen Bakan Zeybekçi, konuyla ilgili Türkiye'nin geçmişte kötü hatıralarının olduğunu söyledi. “Türkiye’de devletin kayıtlarında, bankacılık sitemindeki kayıtlarında, döviz ve sermaye çıkışlarıyla ilgili gelişmeler bizim dikkatimizi çekti. Sayın Bakanımızın söylemeye çalıştığı ortada bir negatiflik varsa bunun pozitif olması lazım. Ortadan bir şey yok olduysa bir yerde azalma olduysa bir yerde çoğalma olmuş olması lazım.” diyen Zeybekçi, Türkiye’deki bankacılık sistemi içerisinde kayıtların inceleneceğine değindi. Zeybekçi şöyle devam etti: “Ticaret hürdür ve özgürdür. Ekonomik hareketleri hiç kimsenin yasaklayıcı tedbirlerle bazı şeyler yapmaması gerekir ama ülkenin menfaatleri anlamında bazı negatiflikler vardır. Bunlar ortaya çıkacaktır ve bununla ilgili çalışma olacaktır. Kim ülke menfaatine yanlış bir şey yapıyorsa sonuçlarını görecektir.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri