Zekeriya Öz’den Suç Duyurusu

Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek yürütme erkinin bazı mensupları hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakkında “Kaçtı kaçıyor.” şeklinde iddiaların bulunduğunu belirten Öz, “Hakim...

Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek yürütme erkinin bazı mensupları hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakkında “Kaçtı kaçıyor.” şeklinde iddiaların bulunduğunu belirten Öz, “Hakim savcılarla ilgili soruşturmaların nasıl yapılacağı bellidir. Kimse hakim ve savcıları tehdit edemez.” dedi.

17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Bolu'ya düz savcı olarak atanan Zekeriya Öz, İstanbul Adalet Sarayı’na saat 14.00 sıralarında İsmail Yanar ile birlikte geldi. Burada yaklaşık 1 saat kalan Öz’ün, yürütme erkinden bazı kimseler için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Çıkışta yaptığı basın açıklamasında Zekeriya Öz, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra yürütme organı üyelerinin söylemleri ve aynı doğrultuda hareket eden bazı medya kuruluşlarının şahsını hedef aldığını söyledi. Bu saldırıların basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği açık olduğunu belirten Öz, “Bu saldırılarla aynı merkezden idare edildiği izlenimi verecek şekilde yürütme organının her seviyedeki üyeleri tarafından yolsuzluk operasyonunda görev alan emniyet görevlilerine yönelik yapılan ve benzersiz bir hukuk katliamı olarak tarihte şimdiden yerini alan 22 Temmuz operasyonundan önce medya operasyon yapılacağını yönelik yargı bağımsızlığını ayaklar altına alacak ve yargının tamamen yürütmenin emrinde hareket ettiğini doğuran açıklamaları ve emniyet görevlilerine yapılan operasyondan sonra hakim ve savcılara yönelik olarak da operasyonun genişleyeceğini yönelik uluslararası belgeler ile anayasamızın 2802 sayılı kanun başka olmak üzere yürürlükte bulunan mevzuatımızdan haberdar olunmadığı açık olan beyanları üzerine adına görev yaptığım milletimin doğru bilgilendirilmesi nedeniyle açıklama yapmaya mecbur kaldım.” dedi.

VESAYETLE MÜCADELE EDEN EMNİYET VE YARGI MENSUPLARINA İFTİRA ATILIYOR

Her türlü vesayetin sona erdirilmesi için canla başla çalışmış emniyet ve yargı mensuplarının iftiralara maruz kaldığını hatırlatan Öz, bu saldırıların medya destekli olduğunu ayrıca yolsuzluk soruşturmalarını unutturma amacı taşıdığını söyledi. Yürütmenin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olarak yargı erki üzerine baskı oluşturduğunu belirten Öz, kendisinin ve diğer yargı mensuplarının kanunların verdiği yetkiyle görev yaptığını aktardı. Öz, “Görevimi yerine getirirken yasaların verdiği yetkiler dışında kimseden emir ve talimat almadım. Hukuk dışı taleplere de her zaman dik durdum.” dedi.

HSYK'nın görevini düzenleyen kanunlarda yargı üyeleri hakkında soruşturmanın nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı düzenlemelerin olduğunu hatırlatan Öz, buna rağmen bazı hükümet üyeleri ve medyada hakim ile savcılara yönelik operasyon yapılacağından bahsedilerek bu yolla yargıçları korkutmaya çalıştıklarını kaydetti. Yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle bir çok tehdit aldığını belirten Öz, bu tehditlere aldırmadan millet adına yürüttüğü mesleğini sürdüreceğini vurguladı.

Hakkında “Kaçtı, kaçıyor” şeklinde alçakça iddiaların bulunduğunu açıklayan Öz, “ Bu iddialara karşı biz buradayız. Her zamanda burada olacağız. Bu memleket için bu devlet için her zaman en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Hakkımızda iddiaları atanlara karşı da ileride tarafımıza yapılan hukuk dışı baskılar ve bunlarla alakalı gayri resmi taleplerle alakalı da gerektiğinde ilgili mercilere bilgi ve belgelerimizi ibraz edeceğim. Hakim savcılarla ilgili soruşturmaların nasıl yapılacağı bellidir. Ama hukuk dışına çıkıp bu kanunları ihlal etmeye cesaret eden olursa biz gene buradayız. Kahraman polisler kaçmadığı gibi. Bu polislerin de bugüne kadar yapılan soruşturmalarda hukuk dışı işlemlere maruz kaldıklarını hepimiz gördük. Yapılan işlemlerin CMK'da TCK'da hiçbir karşılığı yoktur. Görevleri ile alakalı yaptıkları suçlarda artı tutuklama kapsamında görülecek suçlar bile değildir. Anayasaya aykırılıklar var. Biz şu anda hakkımızda sağda solda meydanlarda konuşan devlet ve yürütme erkiyle alakalı suç duyurusunda bulunduk. Bunla alakalı delilleri ibraz ettim. Kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. Kimse hakim ve savcıları baskı altına alamaz.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan bir basın mensubunun, “Başbakan hakkında tehdit tweeti attığınız söyleniyor.” şeklindeki soruya Öz, “Yok öyle bir şey.” karşılığını verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri