Zehir tüketiyoruz

İlaç kalıntısı ve haşerat bulundurduğu için Türkiye'ye iade edilen ve pazarlarda satışan sunulan tonlarca sebze ve meyve sağlığı tehdit ediyor. Hulusi Ada, "Her gün soframızdaki sebze ve meyvelerden azar azar zehir alıyoruz" dedi

İhraç edilen tonlarca meyve ve sebze ilaç kalıntısı veya haşerat bulundurduğu için iade ediliyor. Avrupa ülkeleri ve Rusya tarafından Türkiye'ye geri gönderilen ürünler imha edilmeyip iç piyasaya sürülüyor. Tonlarca zararlı ve yasak madde içerdiği tespit edilen 'asma yaprağı' ve Batı Çiçek Tripsi içerdiği belirlenen domates, başta Rusya olmak üzere Almanya, İsviçre ve bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geri gönderilirken; kayısı, biber, kiraz ve armut da en fazla iade edilen ürünler oldu. Yönetmeliğe göre geri gönderilen ürünlerin imha edilmesi gerekiyor. Ancak yönetmeliğe uyulmuyor. Ürünler semt pazarlarındaki tezgahlarda ve market reyonlarında satışa sunuluyor.  İlaç kalıntısı bulunan ürünler sağlığı tehdit ediyor.

KANSERE NEDEN OLUYOR

Kurallara uygun olarak kullanılmayan ilaçlar kanser, üreme bozuklukları ve gen mutasyonuna neden oluyor. Özellikle çocuklarda gelişimi engelliyor ve fizyolojik bozukluklara yol açıyor. Zehrin vücutta biriktiğini hastalanmadan anlamak ise nerdeyse imkansız. Çoğu zaman hastalanarak doktora başvurulduğunda ise sebebin ilaç kalıntısı olduğu belirlenemiyor ve şikayetler 'sebebi bilinmeyen hastalık' olarak adlandırılıyor. Gıda mühendisleri ise denetimlerin yetersiz olduğunu söylüyor. Öte yandan bugün Türkiye’de zirai mücadelede kullanılmak üzere ruhsat almış bin 250 ilaç ve bu ilaçlar içerisinde yer alan 300’ün üzerinde etkili madde mevcut.

SAĞLIK AÇISINDAN BÜYÜK RİSK

Söz konusu ürünlerin sağlık açısından büyük risk taşıdığını belirten Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, denetimlerin artırılmasını istedi. İade edilen ürünlerin iç piyasaya sürülmesinin uygun olmadığını, yönetmeliğe aykırı olduğunu dile getiren Ada, "Ziraai ilaç kalıntılarıyla ilgili ülkemizde bazı kanun ve yönetmelikler var. İlaç kullanımında limit var. Bizim limitle Avrupa'nın limitleri farklı. Ürünlerde limitin üstünde ilaç kalıntısı çıkarsa geri gönderiliyor. Bu ürünler de Türkiye'de satışa çıkarılıyor. İnsan sağlığı açısından riskli. Kansere neden olabilir. Maalesef piyasada bu ürünleri görmek mümkün. Bu ürünler imha edilmeli. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri piyasadan numune alıp analiz yapmalı. Analiz pek yok. Kimse analiz etmiyor. Mersin ve Antalya'da olan labaratuvarlar Konya Hali'nde ne yazık ki yok.  Sadece şikayet olduğunda analiz yapılıyor" dedi.

İNSAN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN

Denetimlerde sıkıntının olduğunu belirten Ada, gıda denetimlerinin önemine vurgu yaparak, "Türkiye'de denetim noktasında ciddi sıkıntılar var. Cezalar da caydırıcı değil. Cezaları göze alıp üretim yapanlar var. Bazı art niyetliler hilelerden çekinmiyor. Ciddi denetimler yapılmalı. Cezalar ağırlaştırılmalı. Tonlarca mal imha edilmiyor. Semt pazarlarında satışa sunuluyor. Bu durum kabul edilemez. Kimse insan sağlığıyla oynamamalı. Bu durum sektöre, sektör temsilcilerine, vatandaşa ve ülke imajına zarar veriyor. Avrupalı'nın yemediği ürünleri neden vatandaşımıza yediriyoruz? Yetkililer bu konuya biraz daha önem vermeli" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri