Zamlar 10 numaraya itiyor

Benzin fiyatlarının 4 liraya yaklaşmasının ardından dün de motorine 8 kuruşluk zam yapıldı. Yapılan zamlar nedeniyle, yasak olması ve zararları bilinmesine rağmen 10 numara yağ kullanımı artıyor
BENZİNİN ARDINDAN MOTORİNE DE ZAM YAPILDI
Birkaç hafta önce benzin ve LPG'ye yapılan zammın yarattığı etki henüz dinmemişken, bu kez motorine 8 kuruşluk zam geldi. Dün sabahtan itibaren geçerli olan yeni pompa fiyatlarına göre Euro dizel 3.34 liraya çıktı. Kırsal motorin ise 3,20 liraya yükseldi. Dün itibariyle 95 oktan benzin 3,86 TL, 97 oktan benzin 3,89 TL, Euro dizel 3,34 TL ve kırsal dizel de 3,20 TL’den satışa sunuldu.

“HÜKÜMET ÖTV’DE İNDİRİME GİTMELİDİR”
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Konya Şube Başkanı Ahmet Sayıcı, akaryakıt fiyatlarındaki artışın dolardaki yükseliş ve Hükümetin ÖTV’de indirime gitmemesinden kaynaklandığını söyledi. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de akaryakıt fiyatlarında indirimin Maliye Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nın uygulayacağı politikalar ile gerçekleşeceğini belirtti. 

“VATANDAŞLAR AKARYAKITTAKİ ARTIŞTAN RAHATSIZ”
Vatandaşlar ise akaryakıttaki bu artıştan rahatsız. Artışlara ser tepki gösteren vatandaşlar dünyanın hiçbir yerinde 4 TL’ye yakıt tüketilmediğini belirtiyor. Hükümetin vergilerden kısıtlama yaparak veya artışı frenlemesi gerektiğini aktaran insanlar, devletin insanların ekonomik durumunu düşünmek zorunda olduğunu ifade ediyor.

Zamlar 10 numaraya itiyor

Benzin fiyatlarının 4 Lira’ya yaklaşmasının ardından dün de motorine 8 kuruşluk zam yapıldı. Yapılan zamlar sonucu, yasak olmasına rağmen 10 numara yağ kullanımı artıyor, hem ülke, hem de vatandaş kaybediyor

Birkaç hafta önce benzin ve LPG'ye yapılan zammın oluşturduğu etki henüz dinmemişken, bu kez motorine zam geldi. Benzin fiyatlarının 4 liraya yaklaşması sonrasında TÜPRAŞ ve akaryakıt dağıtım şirketleri indirime gitmişti. Bunun sonrasında 4 kuruşa yakın indirimler gerçekleşmişti. Fakat dün akaryakıt şirketleri motorine 8 kuruş zam yaptı. 8 kuruşluk zamla motorinin pompa fiyatı 3,30 liraya çıktı. Dün sabahtan itibaren geçerli olan yeni pompa fiyatlarına göre Euro dizel 3.34 liraya çıktı. Kırsal motorin ise 3,20 liraya yükseldi. Dün itibariyle 95 oktan benzin 3,86 TL, 97 oktan benzin 3,89 TL, euro dizel 3,34 TL ve kırsal dizel de 3,20 TL’den satışa sunuldu.
“ÖTV’DE İNDİRİME GİDİLMEZSE FİYATLAR DÜŞMEZ”
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Konya Şube Başkanı Ahmet Sayıcı, akaryakıt fiyatlarındaki artışın dolardaki yükseliş ve Hükümetin ÖTV’de indirime gitmemesinden kaynaklandığını söyledi. Akaryakıt ürünlerinde ÖTV’nin indirilmeden bir düşüşün beklenemeyeceğini açıklayan Ahmet Sayıcı, “Dünyada petrol ürünleri dolar üzerinden işlem görmektedir. 159 litre olan ham petrolün varili 90 dolara çıktı. Doların fiyatı ise bin 200 TL’den bin 550 TL’ye yükseldi. Bu durum dünyada petrol fiyatlarını arttırdı. Ayrıca petrolden alınan ÖTV’de devlet için önemli bir gelir kaynağıdır. Devlet petrolden ÖTV sayesinde yüzde 70, motorinden yüzde 64 vergi alıyor. Dolayısıyla hükümet bu gelirden vazgeçmemek için kesinlikle ÖTV indirime gitmek istemiyor” dedi.  Akaryakıt bayilerinin yapılan zamlardan son derece rahatsız olduğunu da aktaran Sayıcı, insanların pahalı yakıt kullanmak yerine 10 numara yağa yönelmeye başladığını kaydetti. Bu süreçte Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ham petrolün varilinin 90 dolara çıkmasıyla ilgili olarak, “Bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil” açıklamalarına da tepki gösteren Sayacı, “Akaryakıttaki artışı Enerji Bakanlığı belirlemiyorsa kim belirliyor?” diye sordu.
“ÖTV’DE YAPILACAK İNDİRİM KDV’Yİ DE DÜŞÜRÜR”
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de akaryakıt fiyatlarında indirimin Maliye Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nın uygulayacağı politikalar ile gerçekleşeceğini belirtti. Fakat bu süreçte her iki bakanlığında konuyu birbirlerinin üzerine attığını anlatan Dinç, “Maliye Bakanlığı artışın vergilerden kaynaklandığını, Enerji Bakanlığı da artışın dolardaki artıştan kaynaklandığını belirtiyor. Fakat burada dağıtıcıların ve bayilerin de kar oranları fiyatları arttırdı. Hükümet bu konuya karşı tavır almalıdır. Bu noktada ÖTV’de de indirime gidilebilinir. Çünkü devlet vergiden vergi almaktadır. ÖTV’de yapılacak indirim KDV’de de indirim sağlayacaktır. Bu durum dağıtıcıların ev bayilerin kar oranlarının düşmesini de sağlayacaktır” diye konuştu. İnsanların mecburiyetten 10 numara yağ kullanmak zorunda kaldığının altını çizen Dinç, şöyle konuştu: “10 numarayı çevreye zarar verdiği ve arabanın ömrünü kısalttığı için kullanılmasına karşıyız. Fakat nakliyeci esnafı mecburiyetten 10 numara yağ kullanmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Enerji Bakanlığı 10 numara yağa ÖTV getirmek istemektedir. Fakat buna Maliye Bakanlığı izin vermiyor. 10 numarayla ilgili gerekli düzenlemeler biran önce yapılmalıdır.”
“AKARYAKITTA VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİDİR”
İnsanlar ise akaryakıttaki bu artıştan rahatsız. Artışlara sert tepki gösteren insanlar, dünyanın hiçbir yerinde 4 TL’ye yakıt tüketilmediğini belirtiyor. Hükümetin vergilerden kısıtlama yaparak veya artışı frenlemesi gerektiğini aktaran insanlar, devletin insanların ekonomik durumunu düşünmek zorunda olduğunu ifade ediyor. Akaryakıttaki artışa bağlı olarak 10 numara yağ kullanılmasının arttığını anlatan Mehmet Karagöz isimli vatandaş, “İnsanlar mecburiyetten 10 numara yağ kullanıyor. Benzin ve motorinin yükselmesi vatandaşlar olarak bizi rahatsız ediyor. En pahalı akaryakıtın Türkiye’de olduğu söyleniyor. Devlet vergiden düşürse petrol fiyatları düşecektir. Böylece insanlar rahat bir şekilde arabalarına binebilecektir” diye konuştu.
“10 NUMARA AYĞ KULLANIMI ARTIYOR”
Akaryakıtta bu yıl çok fazla artışın yaşandığını anlatan Mehmet Aktoprakoğlu isimli vatandaşta, şunları kaydetti: “Dünyada en çok vergisi alınan benzin şuanda Türkiye’de. Aylık 400 TL benzin harcamam var. İnsanlar benzinli arabadan LPG’ye geçiyorlar. LPG’ye geçtikleri halde LPG’de de zam oluştu. Aradaki açık kapanmak üzere. Dolayısıyla hükümetin biran önce buna el atıp en azından ya vergileri kısması ya da artışı frenlemesi gerekiyor” dedi. “İnsan arabasına binmek için benzini pahalı kullanıyorsa bu sefer kaçak akaryakıta veya 10 numara yağa yönelecek” diyen Aktoprakoğlu, bu durumun hukuka aykırı olmasına rağmen insanların mecbur kaldığını ve illegal bir olayın legal hale geldiğini ifade etti. 
HASAN AYHAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri