Hükümetin dershaneleri kapatmaya dönük çalışmaları hız kazanırken konuyu Gülen Cemaati ve AK Parti arasındaki gerilim ekseninde yorumlayanlar da yok değil. Cemaatin yaygın bir dershane örgütlenmesine sahip olduğu ve hükümetin bu gücü kırmak amacıyla yasal düzenleme yaptığı yönündeki yorumlar devam ederken Zaman yazarı Hüseyin Gülerce NTV'de hükümetin dershane yasasını eleştirdi. Canlı yayında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlayan Gülerce dershanelerin kapatılmasının sakıncalarını anlattı, hükümeti ve Başbakan'ı uyardı.
İddia edilenin aksine dershanelerin fırsat eşitsizliği değil fırsat eşitliği yarattığını savunan Gülerce " Nüfusu 5-6 bin olan kasabalarda da kolejler yok ama dershaneler var." dedi. Sınav sisteminin şartları nedeniyle dershanlerin vazgeçilmez bir işleve sahip olduğunu kaydeden Zaman yazarı " Dershaneler yok saymak Barcelona'nın Real Madrid'in hocaya ihtiyacı yok çıkın oynayın arkadaş demek gibidir." dedi.
DERSHANELER ÖĞRENCİ İÇİN TEKNİK DİREKTÖR GİBİDİR
17 yıl fiilen öğretmenliğim 10 yıl da dershaneciliğim var. Ayrıca Bursa'da Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yaptım. Masanın dört bir tarafında oturdum yani. Dershaneleri kapatmak demek Türkiye'de bugüne kadar eğitime verilmiş en büyük zararı vermek demek. AK Parti'nin bugüne kadar yapmadığı çapta büyük bir hata demek. Türkiye'de ne kadar çok üniversite açıldığını biliyoruz. Herkes gözde mesleklere yöneliyor. Cazip meslekler şartlara göre değişiyor. Bir öğrenci makine mühendisliği yazıyor ama ben onun seviyesini biliyorum test sınavlarından. Makina mühendisi olacaksanız ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi bir yer olmalı ki işiniz hazır olsun. Türkiye'de nüfus artıyor. Çok zeki öğrenciler var. Yüzlerce fen lisesi Anadolu lisesi var. Buralarda çok sayıda kabiliyetli öğrenci var. Hepsi de saydığımız okullara girmek istiyor. Fen lisesi öğrencileri çok zeki. Buna rağman dershanelre niye gidiyorlar? Çünkü tek bir soru fazla çözerseniz sizinle aynı seviyede olan öğrencilerin önüne geçip Boğaziçi'ne giriyorsunuz. Öyle öğrenciler var ki çok başarılı olmalarına rağmen bir kaç soru fazladan çözmek için dershaneye gidiyorlar. Dershaneler yok saymak Barcelona'nın Real Madrid'in hocaya ihtiyacı yok çıkın oynayın arkadaş demek gibidir. Dershaneler teknik direktör gibi bir işleve sahip çünkü.
BİLİNENİN AKSİNE DERSHANELER FIRSAT EŞİTLİĞİ YARATIYOR
"Fırsat eşitsizliği yok. Dershaneler fırsat eşitliği sağlıyorlar. Nüfusu 5-6 bin olan kasabalarda da kolejler yok ama dershaneler var. Kolejlerden fen lislerinden gelen öğrencilerle diğerleri arasındaki farkı dershaneler kapatıyor. Yalova'da endüstri meslek lisesinden gelen öğrenci diş hekimi oluyor. Eğer dershaneler olmasaydı meslek lisesinden tesfiyeden gelen öğrenci diş heklimliğini kazandıracak matematik fizik kimya sorularını nasıl yapacaktı? Mümkün değil çünkü o dersle meslek lisesinde yok."
BELKİ AĞIR OLACAK AMA TAYYİP İÇİN BİR İFADE KULLANMAK İSTİYORUM
"Aynı şekilde İmam Hatip'ten gelen bir öğrenci bugün doktorluk yapıyor. Ben Tayyip Bey ile ilgili belki ağır kaçacak bir ifade söyleyeyim bakın. Tayyip Bey en çok neyden rahatsız oldu? Üniversiteye girişte İmam Hatipliler için uygulanan katsayı adaletsizliğinden değil mi? Eğer dershaneler kalkarsa katsayı adaletsizliğinden daha ağır bir adaletsizlik ortaya çıkacak."
BU BİR UYARIDIR!
"Bu bir uyarıdır bakınız. Amerika'da sınavsız gidebilirler ama burada sistem öyle değil ki. Sistem Türkiye'de öğrencilerin üzerine aşırı bir yük yüklüyor. Öyle bir çarpıklık var ki. Lisede öğrenci kazanacağı meslekle hiç ilgisi olmayan bir derslerden bir külfet getiriliyor. Bir öğrenci hukuk istiyorsa dershanede matematik görümüyor ki. Lisede bu ayrım neden yok? Yani lisede öğrencilerimize seçecekleri meslekle ilgisi olmayan, sınavda sorulmayacak dersleri neden okutuyoruz?"
Zaman yazarı Erdoğan'ı dershaneler için uyardı!
Zaman yazarı Hüseyin Gülerce NTV'de hükümetin dershane yasasını eleştirdi, Başbakan'ı uyardı...