Zaman aşımı kararı kahretti

Yıllardır oğlunun şehit olduğunu kanıtlamaya çalışan Ferit İnce, hukuk mücadelesinden sonuç alamadı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği zaman aşımı kararı İnce ailesini derinden üzdü. Maddi sıkıntıları da bulunan İnce ailesi, aynı zamanda icra kıskasında

Mardin'de 1993 yılında vatani görevini yaparken kalorifer kazanı patlaması sonucu hayatını kaybeden Cihanbeyli Oğuzeli nüfusuna kayıtlı Piyade Er Yaşar İnce'nin ailesi, çocuklarına şehitlik verilmediği için yıllardır sürdürdüğü hukuk mücadelesinden sonuç alamadı. Aile, mahkemenin verdiği zaman aşımı kararıyla kahroldu. Baba Ferit İnce, yıllardır oğlunun şehit olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), önce İnce'nin ailesine, çocuklarının şehit olduğunu ve gereken işlemlerin yapılacağını yazılı olarak bildirdi. Ancak TSK daha sonra "Oğlunuz uyurken öldüğü için kendi ihmalinden ölmüştür. Bu nedenle şehit sayılamaz" dedi. İnce ailesi de, oğullarının şehit sayılması için hukuk mücadelesi başlattı. Anayasa Mahkemesi başvurunun, "Zaman bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Karar, İnce ailesini derinden üzdü. Maddi imkansızlıklar içinde olan İnce ailesi, yardım bekliyor.

MADENCİLER BİLE ŞEHİT SAYILDI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Baba Ferit İnce, "Devlet, oğlumuzun şehitlik hakkını vermiyor. Oğlumun şehit olduğunu kimseye kabul ettiremedim. TSK ilk zamanlar oğlumun şehit olduğunu söyledi. Birkaç yıl sonra da oğlumun kazan sorumlusuyken uyuduğunu, bu nedenle ona şehitlik verilemeyeceğini söylediler. Bu karar bizi kahrediyor. Patlamayla ilgili oğlumun arkadaşı verdikleri ifadelerde kazının arızalı olduğunu, daha önce de böyle bir olayın yaşandığını söyledi. Ancak kazan sorumluluların verdikleri ifadeler de oğluma şehitlik payesinin verilmesine yeterli olmadı. Bizim yaşadığımız büyük bir ayıptır. Bir ülke asker ve asker yakınlarına bu şekilde muamele yapmamalı. Maden kazalarında hayatını kaybedenlere şehitlik verildi. Ancak oğlum askerken hayatını kaybetti, ona şehitlik verilmiyor" diye konuştu.

ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIM

Oğlumun şehit sayılması için çalmadık kapı bırakmadığını, her kuruma dilekçe yazdığını, yargıya başvurduğunu dile getiren İnce, "Yargıdan bir sonuç alamadık. Anayasa Mahkemesi zaman aşımı kararı verdi. Askerlik Şubesi, 'Yaşar İnce, askerlik hizmeti sırasında şehit düştüğünden 1111 sayılı kanunun 10. maddesi gereğince askerlik hizmetinden muaf tutulmuştur' şeklinde bir yazı gönderdi.

Küçük oğlumu askere almadılar. Madem oğlum şehit değilse neden küçük oğlumu askere almıyorlar? Burada bir çelişki var. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen şehitlikle ilgili kanunda şu ifadeler kullanılıyor: 'Şehit, harpte ve eşkiya müsademelerinde her nevi düşman silahı ile derhal vefat edenlerdir. İkinci fıkra hükmü, aynı suretle sefer veya hazarda vazife ilcasile kazaen derhal vefat edenlerdir.' Biz oğlumuza şehitlik payesinin verilmesini, yasal haklarının kendilerine ödenmesini talep ediyoruz. Oğlumuzu kaybederek zaten büyük acılar yaşadık. Bu kararla her gün acı çekiyoruz" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri