'Zam kaçınılmaz oldu’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in “Ekmeğe zam yapılmayacak” açıklamasına rağmen bir çok ilde ekmeğe zam geldi. Konya'daki fırıncılar da zammın kaçınılmaz hale geldiğini belirtiyor

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ekmeğe en son yapılan fiyat düzenlemesinin üzerinden 18 aydan fazla bir zaman geçtiğini belirterek, “18 ay içerisinde un, su, tuz, maya ve işçilik girdilerinde ciddi oranda artış oldu. Unda yüzde 40, işçilikte yüzde 35 civarında bir zam oldu. Buna göre ekmekte bir fiyat ayarlaması kaçınılmazı hale gelmiştir” dedi. Önümüzdeki günlerde muhtemel olarak asgari ücretin artacağına işaret eden Honça, şöyle konuştu: “Asgari ücret yükselmesi ile birlikte diğer fiyatlarda da bir artış olacak. Nakliyelerde, işçilikte ve un maliyetlerinde de değişiklikler olacak. Buz bunun için önümüzdeki yıl içerisinde bir fiyat düzenlemesi düşünüyoruz. Ekmeğin 42 çeşit girdi maddesi var. Bütün bunların değerlendirilmesi lazım. Bugün İstanbul’da 1,25 TL olan ekmek fiyatı 1,50 liraya yükselmesi isteniyor. Biz tabi bu seviyeyi isteyemeyiz. Biz fahiş kazanmayı değil, bir dükkan çalıştırabilecek ücretleri istiyoruz.”

MERDİVEN ALTINA DENETİM YETERSİZ

Bazı şehirlerdeki 60-70 kuruş tutarındaki ekmekler hakkında konuşan Honça, “Diğer şehirlerde belediyeler sadece büfeden satış yapıyor. Konya’da artık belediye ekmek üretimini özelleştirdi. Onlar da bizim gibi hatta bizden fazla eleman çalıştırıyorlar. Konya ile diğer şehirler karşılaştırılacaksa bu göz önüne alınması lazım. Belediye sadece büfede satarsa fiyatlar düşer. Onlar kar marjını düşürüyor, biraz daha hizmet anlayışı ile düşünüyor. Türkiye genelinde 1 liranın altında ekmek çok nadir. Haksız rekabette dolayı 80 kuruş olması gereken ekmeği 70 kuruşa satıyoruz” dedi. Ekmeğin kalitesi ile ilgili iddialara da cevap veren Honça konuşmasına şöyle devam etti: “Ben diyorum ki Konya’da ekmeğimiz çok kalitelidir. Hem ucuz hem kaliteli. Dışarıdan gelenler ekmeğimizin iyi olduğunu söylüyorlar. İstanbul’da 1,25 TL’ye ekmek satılırken biz burada yarı fiyatına satıyorsak bu da artık çok fazla irdelenmeden sebeplerini görmek lazım. Biz fiyatı değil, kaliteyi düşünüyoruz. Merdiven altı üretim yapan yerler var. Yeterli denetim olmadığını gözlemliyoruz. Denetime bir yaptırım gücümüz yok. Üyelerimize eğitim noktasında faydalı olmaya çalışıyoruz.”  

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri