Zam ayı olmasın!

Yaklaşan Ramazan ayını fırsat bilen bazı satıcılar ürünlere zam yapmaya şimdiden başladı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Maliyette bir artış olmamasına rağmen yapılan zamlar doğru değil” dedi

Ramazan ayının gelmesine sayılı günler kala vatandaşlar, Ramazan ayı alışverişine de başladı. Geleneksel hale gelen Ramazan alışverişi satıcılar için de fırsat oluşturuyor. Ramazan ayında üretim maliyetinin yükselmemesine rağmen çok sayıda ürüne Ramazan ayına özel zamlar yapılıyor. Özellikle meyve ve sebzeye ortalama 50 kuruş zam, Ramazan ayında kaçınılmaz oluyor. Yetkililer Ramazan ayında zam yapılmayacağını belirtse de açıklamalar pazara yansımıyor. İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı yayınladığı açıklamada, şu an için elverişli ortamın olmasından dolayı Ramazan ayında yurt genelini etkileyecek herhangi bir zammın yapılmayacağını söyledi. Vatandaşlar ise, her Ramazan ayından önce yapılan pazar zamlarına alıştığını belirterek, fiyatlarda kamu otoritesinin gelmesi gerektiğini belirtiyor.

MALİYET AYNI FİYAT FARKLI

Ramazan ayında herhangi bir maliyet artışı olmamasına rağmen fiyatlarda zam kaçınılmaz hale geldi. Ramazan ayı öncesi yapılan zamların kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, tüketicinin zamlara karşı uyanık olması gerektiğini ve gerektiği taktirde ilgili yerlere şikayet edebileceğini söyledi. Dinç, "Ramazan ayından önce yapılan zamlar artık geleneksel hale geldi. Bunun asıl kaynağı satıcılar olarak görünse de tüketicilerin de bu konuda hataları oluyor. Vatandaşlarımız tüketici hakları konusunda bilgi sahibi olmadığı için yapılan zamlara boyun eğmek zorunda kalıyor. Herhangi bir yerde afaki bir artış varsa, tüketici konuyu hakem heyetine taşıyabilir. Tüketicilerimiz bu haklarını bilmediğinden dolayı da satıcı kendi kafasına göre zam yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

RAMAZAN AYI İSTİSMAR EDİLMESİN

Ramazan ayının Müslümanlar için kutsal bir ay olduğuna ve bundan yararlanmak isteyen bazı kötü niyetli satıcıların olduğuna dikkat çeken Dinç, "Bizler için Ramazan kutsal bir ay. Elimizi haramdan çekmeye çok daha dikkat ettiğimiz bir ay olmasına rağmen, Ramazan ayında yapılan zamların bir de dini boyutu var. Bunu ilahiyatçılar tartışabilir ancak bizim yanlış olarak gördüğümüz konu, maliyetin artmamasına rağmen zamların yapılması. Toplum buna alıştığı için bu zamlar sürekli olarak yapılıyor. Bunu doğal olarak karşılamamamız gerekiyor. Gerekirse satıcıyı uyarmamız gerekiyor. Son yapılan anketlerde de görüyoruz ki tüketicilerimiz geçmişe göre daha da bilinçleniyor. Ancak yeterli değil, haklarımızı bilmemiz lazım" diye konuştu.

ÖZELLİKLE MEYVE SEBZELERE ZAM YAPILIYOR

Kurumsal olmayan kuruluşların ve özellikle pazarcıların Ramazan ayında zam yaptığını ifade eden Dinç, "Ramazan ayında fiyatı yükselmesine vatandaşların garanti gözüyle baktığı ürün meyve ve sebzeler. Bu artık gelenekselleşti. Zamların bir dayanağı yok. Geçtiğimiz yıl tarım ürünleri olumsuz hava koşullarından etkilenmişti ve üretim rakamları düşmüştü. Ancak bu yıl tarımsal ürünlerin geçtiğimiz yıla oranla fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Bu sene için ziraatçilerin görüşleri de bu yönde. Dengeyi sağlamak gerekiyor ki vatandaşlarımız mağdur olmasın" şeklinde konuştu. Ramazan ayı paketleri konusunda da tüketicileri uyaran Dinç, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Ramazan ayının olmazsa olması yardımlardır. Her zaman olduğu gibi bunu da istismar etmeye niyetlenen kişiler olacaktır. Ramazan ayı yardım paketlerinin içinde ne olduğu ve üretim- tüketim tarihi tüketiciler tarafından incelenmiyor. Zaman zaman kutu halinde satıldığı için de alıcılar ürünleri gözleriyle göremiyor. Tüketicilere uyarım, Ramazan ayı yardım paketlerini satın almadan önce içeriğini ve ürünleri tek tek incelesinler ve ondan sonra alsınlar."

TARIMSAL ÜRÜNLERDE ZAM BEKLENMİYOR

Bu yıl iklimin çiftçiden yana olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış ise, "Bu sene Konya iklimi tam da çiftçinin istediği şekilde gerçekleşti. Bol yağmur ve güneş aldık. Ürün her ikisini de tam zamanında aldığı için daha kaliteli oldu. Önümüzdeki günlerde hasadı yapılacak olan ürünlerde de bu kalite artışını görebiliriz. Ramazan ayı için tarımsal ürünlerde herhangi bir zammın yapılması şu an için olağan görülmüyor. Tabi bu satıcıların inisiyatifine kaldığı için bizim kesin bir şey söylememiz doğru değil. Ürünlerimiz gayet olumlu bir havada yetişiyor. Şu an için tarımsal ürünlere zam yapmanın bir dayanağı yok" sözlerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri