Zahmetli İştir Biber Salçası Yapmak

Yapımı çok zahmetli olmasına rağmen Osmaniyeli hanımlar biber salçası yapımından vazgeçemiyor. Sebze ve meyve hali ile mahalle aralarında seyyar esnaf tarafından kilogramı 1 ila 1,5 liradan satılan biber, yıkanıp çekirdeklerinden arındırılıyor....

Yapımı çok zahmetli olmasına rağmen Osmaniyeli hanımlar biber salçası yapımından vazgeçemiyor. Sebze ve meyve hali ile mahalle aralarında seyyar esnaf tarafından kilogramı 1 ila 1,5 liradan satılan biber, yıkanıp çekirdeklerinden arındırılıyor. Seyyar makinelerde kovası 3 liraya çektirilen biberler, damlarda hazırlanan naylon veya muşambadan hazırlanan teknelerde veya geniş tepsilere dökülerek güneşte kurumaya bırakılıyor.

Çekilen salçanın aralıklı karıştırılarak havalandırılması gerektiğini belirten Emine Örtlek isimli bayan, "Salça yapımında, biber seçimi ile başlayan titiz çalışmanın sonucunda çekilen salçanın üzeri tülbentle örtülerek, toz ve haşarattan koruyoruz. 5-10 gün sonra biber salçası kurumaya başladığında makinede tekrar çekilip, tuz ve yağ katılarak bir süre daha güneşte bekletildikten sonra kavanoz veya bidonlara koyarak kilerimizdeki yerini alır.

Salçalık biber üretiminin yoğun yapıldığı Çukurova'da kadınların fabrikasyon salça yerine el yapımını tercih ettiğini vurgulayan Örtlek, "Bölgede, ağustos sonu başlayıp eylül ortalarına kadar salça yapılıyor. Bu dönemde evlerin çatıları ve damları, salça sergi ile doluyor. Biber salçası yapımı, Çukurova'da dayanışmanın en güzel örneğinin göstergesidir." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri