'Zafer Çağlayan’a İhracattaki Sıkıntılarımızı Anlatamadık'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, istifa eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 2013 yılında ihracat yapan firmaların bazı taahhütlerini yerine getiremedikleri için sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlattıklarını söyledi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, istifa eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 2013 yılında ihracat yapan firmaların bazı taahhütlerini yerine getiremedikleri için sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlattıklarını söyledi. Boydak, bunu anlatırken bakanın sanki Boydak ailesinin sıkıntı yaşadığını düşündüğünü, oysa bunun bütün sanayicilerin yaşadığı bir sorun olarak ortada olduğunu ifade etti.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, aralık ayı son meclis toplantısında konuştu. Boydak, 2013 yılında istifa eden Bakan Çağlayan’a ihracatla ilgili sorunları aktardıklarını hatırlatarak, bunların çözümü için yeni yılda hükümetten beklentileri olduğunu duyurdu. Boydak, ihracat yapan firmaların dahilde işleme rejimi kapsamında devletten çeşitli teşvik belgeleri ve Eximbank kredileri aldıklarını, bu taahhütlerini yerine getiremedikleri için de çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalındığını söyledi. Boydak, konuşmasının devamında yaşanan sıkıntıları ve çözümü için ilgili makamlarla yaptıkları görüşmeleri şöyle özetledi; “Elimizi vicdanımıza koyalım. Türkiye 2013 yılında dış ilişkiler konusunda başarılı mıydı? Bana sorarsanız değildi. Ortadoğu'da iş yapamadık, sıkıntılar yaşandı. Uzak bölgelerde sıkıntılar yaşandı. Dünyada zaten konjonktürde sıkıntı var. Geçen dönem istifa eden ya da kabineden ayrılan Zafer Çağlayan bakanımıza birkaç defa bu konuyu izah ettim. Zannediliyor ki; Mustafa Boydak kendi firmaları için söylüyor bunu. Tamam bizimde firmalarımız var ama ben 1150 tane üyesi olan Kayseri Sanayi Odası’nın temsilcisiyim. Firmalarımız ihracat kredilerini kapatırken şu anda zorlanıyorlar. Yani taahhüt ettikleri dövizi yurda getirmekte zorlanıyorlar. Yeni bir sayfa açalım dedik. İhracat taahhütleri için süresi ne zaman bitmiş olursa olsun, bu firmalara bir hak verilsin, ilave süre verilsin dedik, ama geçiştirildi. Firmalarımızın bu konuda, ciddi sıkıntıları var. Döviz taahhüdünü kapatamamışsın veya ihracatı gerçekleştirememişsin, Maliye hemen, KDV’yi öde diyor. Tamam, bunu anladık ama KDV’yi de kullandın diye şu kadar gecikme faizi ile beraber ceza öde. El İnsaf yani. Bu neticede müsteşarlığın dahi yetkisinde olan bir konu.”

Mustafa Boydak, çözüm önerisi olarak, bu firmaları öldürmeden hayatta tutmanın, destek vermenin bir yolunun, firmaların bu konuda rahatlamasını sağlamak olduğunu söyledi. Boydak, “Dünyada bize benzeyen ülkelerin tamamı yapıyor bunu. İdareyi eleştiri falan değil, ama iş takibi yapılsın. Ekonomi Bakanlığı, bunları bizim adımıza takip etmezse ne yapacak? Bunu söyleyince, zaman zaman eleştiriye uğruyoruz ama biz bunu iş dünyası adına söylüyoruz. Burada hükümet, bizim temsilcimiz ve bunu ayakta kalmak için söylüyoruz. Bu dönemler, nefes alma dönemi. Bazen basındaki arkadaşlar da yanlış anlıyorlar. İşte, teşvik istiyor diye. Ama öyle değil. Burada süresi ne zaman bitmiş olursa olsun, dahilde işleme izin belgelerine bir defaya mahsus ek süre verilip, hem vatandaşın ihracat bedellerini getirmesi hem de ihracatın gerçekleştirilmesi için zaman tanınmalı. Şimdi Ekonomi Bakanı makamına oturdu, bizim içimizden biri. Bu nedenle, derdimizi anlayacağına inanıyorum. Biz diğer bakanımıza anlatamadık bunu. Söyledik ama o konuda maalesef, bir ilerleme sağlayamadık. İnşallah taleplerimiz, anlaşılır ve olumlu olumsuz bir yorum gelir, temennisindeyim” şeklinde sözlerini tamamladı.” diye konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri