Zabıtalar ve engelliler birlikte yürüdü

15 Ekim Beyaz Bastonla Yürüme Günü dolayısıyla, Engelli Hakları Zabıta Amirliği ekipleri, gözleri bağlı bir şekilde ellerine baston alarak Zafer’de yürüdü.

15 Ekim Beyaz Bastonla Yürüme Günü dolayısıyla, Engelli Hakları Zabıta Amirliği ekipleri, gözleri bağlı bir şekilde ellerine baston alarak Zafer’de yürüdü. Zabıta ekipleri, görme engellilerin yaşadığı sorunlara bu şekilde dikkat çekmek istediklerini söyledi

15 Ekim Beyaz Bastonla Yürüme Günü dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediye Zabıta Ekipleri, görme engellileri anlayabilmek amacıyla gözleri bandajlı ve ellerindeki beyaz bastonla Zafer’de yürüyüş yaptı. Engellilerin haklarını korumak amacıyla Türkiye’de ilk kez Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Engelli Hakları Zabıta Amirliği” ekipleri ve görme engelliler de birlikte yürüdü.

Konya Görmeyenleri Koruma Derneği (GÖR-DER) ile ortaklaşa yapılan yürüyüş programı vatandaşların da yoğun ilgisini çekti. Birçok vatandaş engellilere karşı duyarlılığı artırmada önemli bir rol oynandığını söyledi. GÖR-DER Başkanı Veli Özağan da, “Biz görme engelliler şehrin çeşitli bölgelerde yürürken, kaldırımlarda, yaya geçitlerinde ve kapalı alanlarda beyaz baston kullanmaktayız.Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Zabıta Daire Başkanlığı, Engelli Hakları Zabıta Amirliği kurdu. Bu engelliler açısından oldukça faydalı bir çalışmaydı. Birim kurulduktan sonra 90 zabıtaya temel başlıklar adı altından eğitim yapıldı. Bunlar; engelliye nasıl yaklaşılır, nasıl rehberlik edilir, engelli karşıdan karşıya geçerken nasıl yardımcı olunur? Gibi çeşitli konularda eğitim semineri verildi” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Bu eğitim semineri boyunca zabıtaların çok önemli bilgiler edindiğini kaydeden Özağan, “Bunun arkasında da görme engellilerin trafikte yürürken nasıl zorlandığını yaşamasını hissettirmek amacıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek üzere bir program düzenledik. Zabıtalarımız engellilerin ne yaşadığını hissetmesi amacıyla gözleri bandajlı ve ellerinde bastonlarla yaklaşık 100 adımlık yürüyerek bizleri hissetmiş oldu. Zabıta Dairesi Başkanlığı da görmeyenler için kabartma yazı ile yazılmış zabıta amirliğinin telefon numaraları içeren kartlar basıldı ve dağıtıldı. Zabıtalar hareketli bir birim olması nedeniyle şehrin değişik noktalarında görev icabı gezerken; özellikle kaldırım, yaya geçitleri, esnafların kaldırım işgal, ve dilenciler gibi konularda faydalı çalışmalar yapacaktır. Biz engelsiz bir Konya için zabıta ekipleri ile birlikte olmamız için oldukça önemli oldu” diye konuştu.

Dernek olarak en büyük sorunlarının ise resmi kurumlarla iletişim kurmanın olduğunu ifade eden Özağan, “Bizim derneğimiz kamu yararına çalışan bir dernek olmasına rağmen kapımızı resmi bir kurum açmamıştır. Zabıta Daire Başkanlığı ise derneğimizi ziyaret ederek duyarlı davrandı. Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek’e de böyle bir birimin kurulmasını hoş karşıladığı için çok teşekkür ediyoruz. Engelsiz bir Konya için yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri