Zabari'den Türkiye'ye sıcak mesaj

Bakan Davutoğlu ile görüşen Irak Dışişleri Bakanı Zebari, yeni dönem için olumlu mesajlar verirken; Irak Devlet Başkanı Maliki’nin de önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edeceği öğrenildi.

Son dönemde gerilen Türkiye-Irak ilişkileri, iki ülke arasında birbiri ardına gelen ziyaretlerle iyileşme sinyali veriyor. Uzmanlar, Ankara-Bağdat diyaloğunun gelişmesinde Suriye ve İran kaynaklı gelişmelerin etkisine işaret ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara’yı ziyaret eden Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Zebari ile son dönemde önemli istişarelerde bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, “Türkiye ve Irak, dünyada ve bölgemizde birbiriyle stratejik ilişkiler geliştirmek için en güçlü altyapıya sahip iki ülkedir. Biz bu yaklaşımla her zaman, her şartta Iraklı kardeşlerimizin yanında olduk ve Irak-Türkiye ilişkilerini bölgede bir istikrar omurgası olarak değerlendirdik” diye konuştu.

Irak’ın hiçbir kesimini diğerinden ayırt etmedik

Davutoğlu, “Hiçbir zaman Irak’ı kendimizden ayrı görmedik. Irak’ın huzurunu, refahını, mutluluğunu, kendi huzurumuz, refahımız, mutluluğumuz olarak değerlendirdik. Irak’ın hiçbir kesimini diğerinden ayırt etmedik. Iraklı Sünniler, Şiiler, Hıristiyanlar, Araplar, Kürtler, Türkmenler, Yezidiler, hepsi bizim için Iraklılar olarak azizdirler” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde, maalesef bazı konjonktürel gerekçelerle ilişkilerimizde bir durağanlık yaşanmıştı. Ama yine hep devam etti, halklarımız arasındaki derin kardeşlik bağları hep sürdü. Şimdi son dönemde bunu daha ileri bir aşamaya götürme konusunda da her iki tarafta çok güçlü bir irade var.”

Davutoğlu Kasım ayında Bağdat’ı ziyaret edecek

Davutoğlu, iki ülke yetkililerinin karşılıklı ziyaret ve görüşmeleriyle bir ivme kazanıldığını, atılacak yeni adımları ele aldıklarını belirtti. “Önümüzdeki günlerde, inşallah Kasım ayının ilk yarısında ben Bağdat’ı ziyaret edeceğim” diyen Bakan Davutoğlu, “Önümüzdeki iki hafta içinde inşallah Irak’a gitmiş olacağım. Çok özlediğim Bağdat’a tekrar kavuşma imkanı bulacağım” diye konuştu. İkili ilişkilerin özellikle ulaştırma, enerji, ekonomi, ticaret, tarım ve sağlık alanlarında tekrar ivme kazanması hususunda da mutabık kaldıklarını aktaran Davutoğlu, “Sayın Meclis Başkanımızın Irak’ı ve Sayın Maliki’nin Türkiye’yi ziyaretleri de bundan sonra atılacak adımlar olarak zamanlaması kademeli olarak tespit edilecek adımlar” dedi.

‘Türkiye’nin rolüyle ilgili sorunumuz yok’

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de basın toplantısında yaptığı konuşmada  Irak’ın Türkiye’yi ve Türkiye’nin bölgedeki rolünü takdir ettiğini belirterek, “Bizim Türkiye’nin rolüyle ilgili hiçbir sorunumuz. Bölgede kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz” dedi.

İki ülke arasında yapıcı bir ilişki kurmak için bazı konularda görüş ayrılığı olsa bile, çözülmeyecek hiçbir problem olamayacağını belirten Zebari, “Bağdat-Ankara arası uçakla 1.5 saat, dolayısıyla iletişim kurmak için aramızda çok mesafe yok” diye konuştu.

Sadece ilişkileri düzeltme adına değil, yeni ufukları açmada karar kıldıklarının altını çizen Zebari, birçok alanda eşgüdüm konusunda mutabık kalındığını ifade etti. Uzmanlar, ilişkiler için olumlu konuştu

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ın Bağdat ziyaretinden sonra Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin Ankara temasları, ilişkilerde yeni bir dönemin işareti olarak görülüyor. Uzmanlar, Ankara-Bağdat diyaloğunun artmasında bölgesel istikrar arayışının önemli payı olduğu görüşünde birleşti.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde Irak uzmanı olarak görev yapan Ali Bekir, iki ülkenin, artan güvenlik tehditlerine karşı farklılıklardan ziyade ortak tehditlere odaklanmak istediğini ifade ederken; Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Irak uzmanı Dr. Serhat Erkmen ise “Davutoğlu’nun Kasım’daki olası Irak ziyaretinden sonra iyileşme yaşanabileceğini belirtti.

Erdoğan ve Çiçek de Zebari’yi kabul etti

TBMM Başkanı Çiçek, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi kabul etti. Zebari’nin ziyaretinin, iki ülke ilişkileri bakımından önemine işaret eden Çiçek, Türkiye ile Irak arasında aşılmayacak, çözülmeyecek herhangi bir sorunun bulunmadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi kabul etti. AK Parti Genel Merkezi’nde basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 35 dakika süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

Yeni Akit

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri