Yüzde 80 'hayır' dedi

Yatırım için ihracatçıların yüzde 79.3'ü "Hayır" yanıtı verdi

TİM'in yeni teşvik paketi kapsamında yatırım yapıp yapmayacaklarını sorduğu ihracatçılardan yüzde 79.3'ü "Hayır" yanıtı verdi. Yatırım yapmamaya gösterilen birinci neden dünya ekonomisinden istikrarsızlık oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin her çeyrek için yaptığı İhracatçı Eğilim Anketi'nin 2012 2. çeyrek sonuçları için olan da kalıtılımcılara yeni teşvik paketi kapsamında yatırım yapmayı düşünüp düşünmedikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 79.3'ü 'Hayır, düşünmüyorum' yanıtı verdi. Yatırım yapacağını söyleyenlerin de birinci tercihi yüzde 25.6'yla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi en fazla gelişmiş illeri içeren 1. Bölge oldu. En fazla teşviğin verildiği Doğu ve Güneydoğu illerini içeren 6. Bölge'ye yatırım yapmayı planladığını söyleyenlerin oranı yüzde 6.2'de kaldı. İhracatçılar yılın 3. çeyreği için yurtiçinde yatırım yapmama nedenleri sorulduğunda da ise yüzde 44 ve 43'le dünya ekonomisinde istikrarsızla piyasadaki yetersiz talep gösterildi.

BÜYÜMEYİ 6.5 BEKLİYORLAR
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, anket sonuçlarının ihracatçının yılın geri kalan dönemi için 100 bin istihdam hedeflediğini gösterdiğini belirtti. Büyükekşi, ihracatçıların yıl sonun tahminlerini de şöyle açıkladı: "Yıl sonu dolar tahmini 1.85, Euro tahmini 2.28'dir. Euro/dolar paritesinde yıl sonu beklentisi 1.23'tür. İhracatçılar beklentilerini revize etti. Beklenen yıl sonu enflasyon oranı yüzde 8.60'tır. Merkez Bankası politika faiz tahmini yüzde 7.11'dir. Büyümenin yıl sonu yüzde 6.55 olması bekleniyor."

Kırmızı çizgileri aşıldı
Büyükekşi, "Faizlerde yapılacak bir indirim ihracatın ve yatırımın finansmanı adına önemli bir gelişme olur. Kur sepetinde kırmızı çizgimiz 2'nin altına inmesiydi, şuan sepet 2'nin altında" dedi. Ankette rekabetçi fiyat ve finansman sorunun ön plana çıktığına dikkak çeken Büyükekşi, "Merkez Bankası politika faizlerinin ideal seviyesi yüzde 6.20, rekabetçi döviz kuru 1.84, rekabetçi avro kuru 2.31 olarak ihracatçılar tarafından öngörüldü" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri