Yüzde 70 elektrik üretiyor

KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Atık Su Arıtma Tesisi’nin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 70’ini kendisinin karşıladığını belirterek, tesiste saatte 2.2 megavat gücünde elektrik üretildiğini bildirdi

Tuz Gölü ekolojisi üzerindeki olumlu etkisi ile Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden biri olan Konya Atık Su Arıtma Tesisi faaliyete başladı. Tesis ile Tuz Gölü’ne akan ve gölün yok olmasına neden olan atık suların depolanarak tekrar kullanılması amaçlanıyor. Konya’da günlük 200 bin metreküp su kullanıldığını belirten KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, bu nedenle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan tesisin önemli olduğunu söyledi. Atık Su Arıtma Tesisinin 1980’lerde gündeme geldiğini ifade eden KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, “O yıllarda Devlet Su İşleri, İller Bankası, TEKEL ve Konya Büyükşehir Belediyesi tesisin kurulması için faaliyete başlamışlar. Fakat aradan zaman geçtikçe kurumlar projeden çekilmeye başlamış ve iş Konya Büyükşehir Belediyesi’ne kalmış. Projeyle ilgili 1998 yılında belediye İspanya’dan kredi çekmiş ve tesisin 2005 yılında da temeli atılmıştır. Krediyle birlikte tesis 50 milyon TL’ye yapılmıştır” dedi.

Günlük kullanılan 200 bin metreküplük suyun 130 bin metreküpünün arıtma tesisine gittiğini anlatan Uzbaş, tesisin kapasitesinin 200 metreküp suyun üzerine çıkabileceğini bildirdi. Tesiste arıtma sonrası günlük 70 ton çamurun oluştuğunu belirten Uzbaş, elde edilen çamurdan gaz ve elektrik elde edildiğini açıkladı. Uzbaş, “Çamurda oluşan gazlar gaz motorlarında yakılarak elektrik elde ediliyor. Saatte 2.2 megavat değerinde elektrik üretebiliyor. Bu sayede tesis enerjisinin yüzde 70’ini kendisi üretmiş oluyor. Kalan kısmı ise KOSKİ tarafından karşılanıyor. Tesis kendi elektriğini üretememiş olsaydı KOSKİ’ye aylık ciddi derecede bir yük getirecekti” diye konuştu.
ÇIKAN ÇAMURU TARIMDA KULLANACAĞIZ
İçinde ağır metallerin olmaması nedeniyle çıkan çamurun tarımda kullanılması için Selçuk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Uzbaş, elde edilen arıtılmış suyun tarımda kullanılmasını sağlayacaklarını da kaydetti. Çamurun tarımda kullanılması için yüzde 70-80 oranında kuruluk oranına sahip olması gerektiğini bildiren Uzbaş, şöyle konuştu: “Çamuru bu seviyede kurutmak için ayrı bir tesis yapmak gerekiyor. Çünkü günlük 70 ton çamur çıkıyor. Aynı zamanda kurutulmuş çamurun tarlaların toprak analizi yapılarak kullanılması önemli. Toprak analizi yapılmadan çamur kullanılmıyor. Fakat Avrupa’da çiftçiler tesisten çıkan çamuru kurutmadan hemen tarlalarının üzerinde döküyor ve hiç beklemeden sürerek toprağa karıştırıyor. İkinci bir proje olarak çıkan çamurun talaşla karıştırılarak gübre haline getirmeyi ve paketleyerek kullanılmasını sağlamayı düşünüyoruz.” Uzbaş, arıtılmış suyu çiftçilerin hizmetine de sunacaklarının altını çizerek, “Fakat elde edilen arıtılmış suyun tarımda kullanılması için bir sistemden daha geçmesi gerekiyor. Çünkü içinde belli kimyasallar var. Bu kimyasalların bitkilere zarar vermemesi için tamamen ortadan kalkması gerekiyor. Şu anda 2,5 milyon metrekarelik alandaki ağaçlık alan ve orta refüjleri suluyoruz. Suyun park ve bahçelerde de kullanılması amacıyla 10 kilometrelik sistem döşenecek. Tesis Konya’nın 2020 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. İleriki yıllarda kullanılan su miktarına bağlı olarak yeni arıtma tesisleri yapılabilir” dedi.
HASAN AYHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri