Yurtdışındaki Türkler İlk Kez Cumhurbaşkanı İçin Sandığa Gidecek

Yurtdışında yaşayan Türklerin yıllardır bulundukları ülkede oy kullanma hayalleri nihayet gerçekleşiyor.

Yurtdışında yaşayan Türklerin yıllardır bulundukları ülkede oy kullanma hayalleri nihayet gerçekleşiyor. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye’de Ağustos 2014’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığı yurtdışında yaşayan Türklerin önüne getireceklerini söyledi. Bunu tarihi bir gelişme olarak nitelendiren Yurtnaç’ın bir de uyarısı var: “Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacak.”

Başta Almanya olmak üzere yurtdışındaki milyonlarca Türk, 2014 yılı Ağustos ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez bulundukları ülkede oylarını kullanacak.Yurtdışındaki Türkler daha önce ancak gümrük kapılarına giderek oy kullanabiliyor, bunu gerçekleştirebilenler ise yüzde 5 ila 7’lerle sınırlı kalıyordu.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kemal Yurtnaç da, yurtdışındaki Türklerin bulundukları ülkelerde oylarını kullanacak olmasını ‘tarihi bir olay’ olarak nitelendirdi. Yurtnaç Zaman’a şu açıklamada bulundu: "50 yıldan beri yurtdışında yaşayan insanlarımız sadece gümrük kapılarında oy verebiliyordu. Bu da en fazla seçmenin yüzde yedisine tekabül ediyordu. Hatta son seçimlerde yüzde beşe kadar düştü. Vatandaşımız demokratik hakkını yerinde kullanmak istiyor. Bunu çevremizdeki bir sürü az gelişmiş ülkeler yapıyor. Ama biz yapamıyorduk.”

Konunun yıllardır tartışıldığını ancak ilk kez bu hükümet döneminde, YTB’nin de katkılarıyla başarıldığını kaydeden Yurtnaç, “Bu önemli bir başarıdır. 2007’de bakan danışmanıydım, bir sürü talepler geliyordu. Hatta 2008’de değişiklik yapıldı ama Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy vermeyi güvenli şekilde sağlayacak değişiklik olmadığını açıkladı. Bu düzenleme için yaptığımız çalışmalara ise YSK, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları’nı da dahil edip istediklerinin ne olduğunu konuştuk. YTB burada katalizör görevi ifa etti. Yurtdışındaki Türklerin en önemli sorunu da YTB gibi muhatap bir kuruluşun olmamasıydı.” ifadelerini kullandı.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE YAZILMAYAN OY KULLANAMAZ

Yurtdışında oy kullanmanın yasal alt yapısının hazırlandığını belirten Yurtnaç, “YSK tarafından gerekli tüm hazırlıklar yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle, konsolosluk bölgelerine göre vatandaşlar bulundukları yerde oy kullanacaklar.” dedi.

Oy kullanabilmenin bir koşulu olduğunu da hatırlatan Yurtnaç, “Oy kullanacakların seçmen kütüklerine yazılmaları gerekiyor. Seçmen kütüğüne yazılmazsak Türkiye’de bizler de oy kullanamayız. Adresimiz değişince seçim kuruluna bildiriyoruz. Bunu yapmaları lazım, aksi takdirde oy veremezler. Kaydolanlar; TC kimlik numarası olan kimlik, ehliyet ve benzeri belgelerle oyunu kullanabilecek.” şeklinde konuştu.

Konsolosluk bölgelerinin YSK heyetlerince ziyaret edildiğini bildiren Yurtnaç, nereye ne kadar sandık kurulacağı, nüfus yoğunluğu olan yerlerde ayrıca yer kiralanıp kiralanmayacağı gibi konularda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri