Yurt dışında 6 hastamız var

Türkiyede tedavisi mümkün olmayan akciğer nakli ve bazı hastalıkların teşhis ve tedavisi için hastalar yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’de tedavisi mümkün olmayan akciğer nakli ve bazı hastalıkların teşhis ve tedavisi için hastalar yurt dışına gönderiliyor. Türkiye genelinden 75 hasta, Konya’dan ikisi akciğer nakli olmak üzere 6 hasta tedavi olabilmek için yurt dışına gitti

Akciğer nakli başta olmak üzere bazı hastalıkların Türkiye’de tedavisi yapılamıyor. Teşhisi ve tedavisi Türkiye’de mümkün olmayan bu hastalıklar için hastalar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile yurt dışına tedaviye gönderiliyor. Yurt dışına tedavi amaçlı giden hastaların giderlerinin hepsi SGK tarafından karşılanıyor. 2012 yılı başı itibari ile Türkiye genelinden 75, Konya’dan 6 hasta tedavi görmek için yurt dışına gitti.

Yurt dışına tedavi amaçlı gidebilmek için öncelikli olarak hastaneden heyet raporu alınması gerektiğini söyleyen SGK Konya İl Müdürü Cem Dinç, “Vatandaşlarımız önce üniversite hastanelerinin sağlık kurulundan raporlarını alacaklar. Alınan bu raporun Sağlık Bakanlığı Hakem Kurulu’na onaylatılması gerekir. Onaylanan rapor Sosyal Güvenlik Kurumu Yurtdışı Servisi tarafından da onaylanıyor ve müdürlüğümüz tarafından da hasta ve yakınlarına avans çıkartılıyor. Hastaların yurt dışına gitmeleri için yapmaları gereken süreç tamamlanmış oluyor. SGK tedaviye giden hastalarımızın ve refakatçisinin masraflarının tamamını, yol paralarını ödüyor. Tedaviye başlamadan önce orada kalmaları gerektiği için, orada kaldıkları günler için de avans ödüyoruz. Bu paraları direk hastaların kendisine değil, gittiği ülkenin konsolosluğu aracılığı ile hastanelerine ödüyoruz” dedi.

6 HASTANIN MASRAFLARININ TAMAMI KARŞILANIYOR

Konya’dan 6 hastanın yurt dışına tedavi görmeye gittiğini söyleyen Dinç, “1 Ocak 2012 tarihinden bu yana 6 vatandaşımızı yurt dışına tedavi olmaları için gönderdik. Başta akciğer nakli olacak olan ve Türkiye’de yapılması mümkün olmayan tahlillerin ve hastalıkların tedavisinin yapılması için hastalarımızı yurt dışına gönderiyoruz.  Şu ana kadar hastalarımıza ve refakatçilerine 59 bin euro tutarında avans ödendi. Tedavinin bitmesine kadar bu kadar daha tedavi masrafı ödenecek ve 120 bin euroya yakın bir tutar ödenmiş olacak. Oraya giden hastalarımızın tedavi masraflarının tamamını ödüyoruz. Yurt içinde hastanelerimiz ile paket anlaşmalarımız var ama yurt dışında tedavi gören hastalarımız için paket ödeme değil, makbuz karşılığı ödeme yapıyoruz. Ne kadar masraf tutmuşsa onun tamamını karşılıyoruz. Ülkemizde en fazla akciğer nakli için hastalarımız yurt dışına tedavi olmaya gidiyor. Yapılan tedaviler arasında en pahalı olanı da akciğer nakli. Biz de Konya’dan iki hastamızı Avusturya’da Viyana Üniversitesine akciğer nakli olması için gönderdik. Diğer hastalarımız da Almanya, İsviçre gibi ülkelere gitti. Oralara giden hastalarımız tedavi olmak için değil, hastalıklarının tahlillerinin yapılması için gitti. Bu tahliller de Türkiye’de yapılamayan genetik hastalıkların tahlillerinden oluşuyor” diye konuştu. SGK Konya İl Müdürü Cem Dinç, yurt dışına giden hastaların her hastaneye gönderilmediğini, tedavide ün yapmış olan hastanelere gönderildiğini belirtti.

ÜLKE SAĞLIK ALANINDA ATILIM YAPMALI

Hastanelerde yapılacak olan atılımlar ile tedavilerin büyük çoğunluğunun yapılabileceğini dile getiren Cem Dinç, “Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi Türkiye’deki hastanelerde tedavi olamadığı için yurt dışına tedavi olmaya gidiyor. Üniversite hastanelerinden bazıları pilot üniversite olarak seçilir ve akciğer nakli ile genetik tahlilleri ve tedavileri konusunda atılımlar yaparsa başka ülkelere ödenen paralar ülkemizin kasasında kalır.  Hasta başına en az 20 bin euro ödeniyor. Hastalıkların tedavileri ülkemizde yapılarsa ödenekler ülkemize kalır” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE DE YURT DIŞINDAN HASTALAR GELİYOR

Türkiye’den yurt dışına tedavi için giden hastalar olduğu gibi yurt dışından da ülkeye hastaların geldiğini söyleyen Cem Dinç, “Yurt dışından tedavi olmak için Türkiye’ye gelen hastalar genelde yaz aylarını tercih ediyor. Burada hem tatilini yapıyor hem de tedavisini oluyor. Ülkesindeki sigorta şirketleri ile bu şekilde anlaşıyor. Ülkemizde bu durumun daha da artması için Ekonomi Bakanlığımızın çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sonunda yayımlanan genelge ile sigorta şirketleri getirdikleri her hasta başına pirim alacaklar. Biz Konya’nın bu anlamda önde gelen şehirler içerisinde olmasını istiyoruz. Bunun için çalışmaların yapılması gerekir” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri