Yunanistan’dan fırsatçı plan

Atina bir süredir ertelediği Ekonomik Münhasır Bölgesi’nin (EMB) ilanı için düğmeye bastı. To Vima gazetesine göre Türkiye’nin tek taraflı EMB ilanına razı olmayacağını bilen Yunanistan, “B planı”nı uygulamaya hazırlanıyor.

HAFTALIK To Vima gazetesi, Yunanistan’ın “B planı”nın Birleşmiş Milletler’e (BM) “EMB dış sınırlarının koordinatlarını” içeren bir deklarasyonda bulunmasını öngördüğünü yazdı. Bir diğer deyişle, Yunanistan “Gelecekte ilan edeceğim EMB sınırlarım bunlar olacak” diyecek. Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Dairesi tarafından hazırlanmakta olan deklarasyonla ilgili çalışmalar tamamlandığında, BM Deniz Hukuku Bölümü’ne (DOALOS) sunulacak. Yunanistan’ın böyle bir girişimi her ne kadar tek taraflı EMB ilanı kadar olmasa da Türkiye’nin tepkisine yol açabilir.

To Vima, deklarasyonda Ege ve Doğu Akdeniz’in de dahil edilmesi durumunda, Türkiye’nin kendi deklarasyonu ile cevap vereceğini, Ege anlaşmazlıkları için sürdürülen ve önemli ilerleme sağlanan iki ülke dışişleri heyetleri arasındaki istikşafi görüşmelerin kesilebileceğini, hatta gerginlik bile yaşanabileceğini yazdı.

Gazete, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın EMB konusuna büyük önem verdiğini, yakın çevresinin ise BM’ye yapılacak deklarasyon halinde “Suriye ve Kürt meselesi ile boğuşan Türkiye’nin yeni bir cephe açma riskine girmeyeceği” görüşünde olduklarını iddia etti.

Bizi kimse tehdit edemez

Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos “Real News” gazetesine verdiği demeçte EMB ile ilgili bir soruya “Her ülkenin egemenlik hakkı olan bir konu için kimse bizi tehdit edemez. Yunanistan çıkarlarını koruyacak kararlıktadır” diye cevaplandırdı. Atina’da Samaras’ın Ankara ziyaretiyle Ocak ya da Şubat aylarında gerçekleştirilmesi planlanan Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının ilkbahara kaldığı iddia edildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri